Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 30-10-2017

Ron werkt als gastheer in de loungeruimte op de verpleegafdeling Heelkunde. Een nieuw concept dat in de nieuwbouw op alle verpleegafdelingen terugkeert.

Afbeelding Ron, vrijwilliger
“Patiënten en bezoekers rekenen op mij.”

Echte Rotterdammer

"Ik kom uit het communicatie vak en kwam zonder werk te zitten. Stilzitten is niets voor mij, ik maak me graag nuttig. Dat ik bij Erasmus MC naar vrijwilligerswerk informeerde is geen verrassing. Als echte Rotterdammer kies je voor Erasmus MC."

Aan de slag

"Al snel bleek er een klik te zijn en kon ik aan de slag in de loungeruimte van de verpleegafdeling Heelkunde. Dit was een nieuw concept dat getest ging worden voor de nieuwbouw van Erasmus MC. In de loungeruimte worden patiënten ontvangen bij opname op de verpleegafdeling. Voornamelijk moest al doende getest worden welke toegevoegde waarde het had: is het prettig voor patiënten en medewerkers, welke faciliteiten zijn er in zo'n ruimte nodig enzovoort. Een klus die ik met beide handen aanpakte, mooi om hieraan bij te kunnen dragen."

“Het is vaak best spannend voor mensen, ik vind het fijn een rustpuntje voor hen te kunnen zijn.”

Loungeruimte

"Als ik 's ochtends begin dan ontvang ik van de verpleegkundige een lijst met patiënten die opgenomen worden. Zo weet ik wie er zal komen en kan ik hen gelijk bij de lift opvangen. Ik begeleid de patiënt naar de loungeruimte en laat mijn collega's van de afdeling weten dat de patiënt gearriveerd is. Ondertussen vraag ik de patiënt of hij zich eerder die ochtend heeft gemeld bij de Apotheek voor een medicatiegesprek. In zo'n gesprek worden op de opnamedag zelf voor alle zekerheid nog even alle medicijnen doorgenomen die de patiënt gebruikt. De collega's van de Apotheek zorgen er namelijk voor dat de medicijnen op de afdeling aan de patiënt uitgereikt worden zolang hij opgenomen is. Is dat nog niet gebeurd, dan verwijs ik de patiënt alsnog even naar de Apotheek. Is alles in orde, dan laat ik mijn collega's weten dat de patiënt gearriveerd is en kunnen zij starten met de opname. Totdat de verpleegkundige de patiënt op komt halen maak ik een praatje en stel ik hem op zijn gemak. Het is vaak best spannend voor mensen, ik vind het fijn een rustpuntje voor hen te kunnen zijn op zo'n moment en het wordt heel erg gewaardeerd."

Familie

"Het zijn niet alleen patiënten waar je als gastheer of -vrouw contact mee hebt. Ook voor de naasten van patiënten bied ik een luisterend oor als zij daar behoefte aan hebben. Het valt soms niet mee voor hen om degenen van wie ze houden een ziekteproces te zien doormaken. Helaas overlijden er ook patiënten, dan zorg ik ervoor dat ze in alle rust verdriet kunnen hebben."

Succesvolle testperiode

"De testperiode heeft aangetoond dat het werken met loungeruimtes prettig is voor zowel patiënten als verpleegkundigen. In de nieuwbouw van Erasmus MC keert dit dan ook terug op meerdere verpleegafdelingen. "In de nieuwbouw zijn straks alleen eenbedskamers voor patiënten. In de loungeruimte kunnen ze verblijven als ze even hun kamer af willen. Van mij krijgt iedereen die dat wil een bakje koffie en luisterend oor, ik sta klaar."

Word onderdeel van ons team

Als vrijwilliger bij Erasmus MC ben je van grote waarde. Jouw impact op de dag van onze patiënten en bezoekers is groot. Is dit iets voor jou? Bekijk onze vacature en solliciteer.

Naar de vacature