Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 28-01-2019

Daisy de Peuter (29) is senior verpleegkundige bij de Zorgkern HPB van Erasmus MC. Ze werkt al 7 jaar bij Erasmus MC, maar pas sinds de verhuizing in mei 2018 is ze onderdeel van deze zorgkern. En dat biedt volgens Daisy weer hele nieuwe kansen. Ze vertelt er meer over.

Daisy, verpleegkundige HPB

Nieuwe uitdagingen

Daisy liep tijdens haar opleiding stage bij de afdeling Heelkunde in het Erasmus MC en is niet meer weggegaan: “Ik was nog niet uitgeleerd. Je kunt hier zoveel ervaring opdoen, zeker in zo’n academische setting met veelal complexe aandoeningen." 

De nieuwe zorgkern HPB is een combi van chirurgische en interne patiënten, vertelt Daisy: "Dat maakt onze afdeling uniek. Hier liggen patiënten met aandoeningen aan de alvleesklier, lever en galwegen. Denk hierbij aan patiënten met alvleesklierkanker of leverfalen. Sommige ziektebeelden zijn voor mij ook weer nieuw. Hoe lang je hier ook werkt, het blijft uitdagend.”

Ingrijpende ziektebeelden

“De ziektebeelden zijn voor de patiënt heel ingrijpend. Mensen kunnen hier heel ziek binnen komen. Denk aan een levertransplantatie. De patiënt heeft dit zo hard nodig. Het verschil voor en na de operatie is erg groot voor de patiënt. Pas geleden heeft een jonge vrouw met een leverziekte een gedeelte van de lever van haar broer gekregen. De lever is het enige orgaan met als bijzondere eigenschap om weer aan te groeien. Best wel spannend, maar het is gelukkig succesvol verlopen. Het is heel tof dat je als verpleegkundige bij kunt dragen aan deze nieuwe ontwikkeling. ”

Aangrijpende situaties

Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor verpleegkundigen kan het aangrijpend zijn, vertelt Daisy: “Zo behandelen we patiënten die een paracetamolintoxicatie hebben, waardoor acuut leverfalen ontstaat en zij mogelijk op korte termijn een nieuwe lever nodig hebben. Of patiënten die hepatische encefalopathie ontwikkelen door leverfalen. Zij zijn zodanig verward, dat je hen moet fixeren aan bed. Dat is heftig en daar moet je tegen kunnen. Maar ook patiënten met alvleesklierkanker die voor een grote operatie komen en tijdens de operatie toch inoperabel blijken te zijn. We zien de patiënten regelmatig terug op de afdeling met bijvoorbeeld een chronische lever of alvleesklierziekte. Je bent daardoor een bekend en vertrouwd gezicht.”

“Het grootste compliment vind ik als patiënten aan het eind van je dienst vragen: ben je er morgen weer?”

Perfecte leerschool

Maar juist die dynamiek maakt het voor Daisy interessant: “Ik vind het chirurgische deel nog steeds het leukst. De wondzorg is hier heel uitgebreid. Grote en geïnfecteerde wonden vind ik echt een uitdaging. Maar ook het acute karakter spreekt me aan. Het kan op de afdeling van het ene op andere moment omslaan in een acute situatie. Hierin is snel handelen essentieel. Die adrenaline die je voelt op dat moment, is bijna niet te beschrijven. Deze afdeling is de perfecte leerschool om je als verpleegkundige te ontwikkelen. Ook is het een opstap als je in de toekomst graag door wil groeien naar de IC of SEH."

Steentje bijdragen

“Ik vind het fijn om de ziekenhuisopname iets dragelijker te kunnen maken en m’n steentje bij te kunnen dragen aan het herstel van patiënten. Je kunt het verschil maken door op het juiste moment goed te handelen, maar ook door net even wat extra aandacht te geven. Een groot compliment vind ik als patiënten aan het eind van je dienst zeggen: Fijn dat je er morgen weer bent!"

Dagje meelopen?

Lijkt jou de zorgkern HPB een leuke werkplek, maar weet je nog niet precies of dit iets voor jou is? Loop gerust een dagje mee! Lees er meer over en ontdek jouw mogelijkheden.

Lees verder