Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell

Werken aan beter worden is groeien in je vak

Operatieassistent in opleiding

Operatieassistent is een vak dat je niet alleen leert door met je neus in de boeken te zitten. Je leert het ook met je neus achter een mondkapje in één van onze operatiekamers. Je kunt bij ons een studie van 3 jaar tot operatieassistent volgen. Je start met een beroepsvoorbereidende periode van 6 maanden, en als alles goed gaat, word je aangenomen voor het leer-werktraject. Wij betalen vanaf dag 1 je opleiding en studiematerialen én je krijgt een salaris. Klinkt aantrekkelijk, toch? 

Aan de slag op de OK

Tijdens het eerste half jaar van de opleiding ligt de nadruk op de theorie. Dit noemen we de beroepsvoorbereidende periode. Daarna komt het accent steeds meer op de praktijk te liggen. Je gaat dan als leerling operatieassistent aan de slag op onze operatiekamers. Dat begint met wat wij noemen laagcomplexe operaties en wordt opgebouwd naar hoogcomplex waarin je bovendien steeds zelfstandiger gaat werken. De hele opleiding bestaat uit verschillende leereenheden waarin steeds een specialisme of thema centraal staat. 

Als leerling operatieassistent werk je altijd onder supervisie van een gediplomeerde collega. Je zorgt voorafgaand aan de operatie dat alle benodigdheden aanwezig en steriel zijn. Je checkt op de operatiekamer of alles werkt en zorgt dat de patiëntengegevens aanwezig zijn. Van elke operatie weet je van tevoren welke techniek de chirurg gaat toepassen, welke apparatuur daarbij nodig is en hoe deze functioneert. Daardoor kun je tijdens de operatie de chirurg assisteren en weet je op het juiste moment de benodigde instrumenten aan te geven.

Zorgen dat de operatie goed verloopt

Melissa en Martin vertellen over hun werk

Zorgen dat de operatie goed verloopt

/

Grootste OK-complex van Nederland

Je komt te werken op het grootste en modernste OK-complex van Nederland. Ons complex bestaat uit 36 hightech operatiekamers, 5 interventiekamers en 1 innovatieve magneetkamer. Op deze operatiekamers ga jij het vak in de praktijk leren. Omdat we bij Erasmus MC veel verschillende en complexe operaties doen is geen dag hetzelfde. 

Werk en studie combineren

Wat betekent het om een opleiding te volgen en tegelijkertijd te werken in het grootste universitair medisch centrum van Nederland? Het opleidingstraject heeft je veel te bieden maar is ook best pittig. Drie jaar lang leren én werken is niet niks. We vinden het daarom belangrijk dat je weet waar je voor kiest. 

  • De opleiding duurt minimaal 3 jaar, maximaal 4 jaar.
  • Het eerste half jaar ligt de nadruk op de theorie: de 'beroepsvoorbereidende periode'. Daarna komt het accent steeds meer op de praktijk te liggen.
  • Je volgt de theorielessen aan onze eigen Erasmus MC Academie en gaat aan de slag op de OK van Erasmus MC.
  • De hele opleiding bestaat uit verschillende leereenheden waarin steeds een specialisme of thema centraal staat en kent een opbouw van laag- naar hoogcomplex.
  • Je leert veel door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio.
  • Voor begeleiding kun je rekenen op praktijkopleiders, werkbegeleiders en een persoonlijke mentor.

Solliciteren naar een opleidingsplaats

Om in aanmerking te komen voor het leer-werktraject tot operatieassistent bij Erasmus MC, ben je minimaal in het bezit van een havo diploma. Bij voorkeur met profiel ‘natuur en gezondheid’ of ‘natuur en techniek’. Ook voor verpleegkundigen A, mbo-v of hbo-v kan het een mooie carrièrestap zijn. 

Het leer-werktraject start twee keer per jaar: in maart en september. Om een opleidingsplaats te bemachtigen is het nodig om te solliciteren. Wordt de sollicitatieprocedure positief afgerond, dan krijg je een contract aangeboden.

Je kunt op dit moment niet solliciteren. Maar houd deze website in de gaten of maak een job alert aan, dan ben je als eerste op de hoogte zodra je kunt solliciteren voor een opleidingsplaats in september 2021. 

Maak een job alert aan

Meer weten over de opleiding?

"Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over de opleiding tot operatieassistent bij het Erasmus MC? Neem contact met me op, ik vertel je er graag meer over." - Annelies Gielen, teammanager Opleiding

T: 06 109 192 38
E: j.gielen@erasmusmc.nl

Stuur Annelies een WhatsApp
Annelies Gielen, coordinator Opleiding en Onderwijs

Kom meer te weten over het werken op onze OK

Geen chirurg kan een operatie zelfstandig uitvoeren. Dat is werk voor een team. Het team bestaat uit meerdere personen en disciplines. Iedereen heeft zijn eigen taak en zijn eigen verantwoordelijkheid. Teamwork en de beste zorg voor de patiënt staan voorop. 

Lees verder

Solliciteren naar een opleidingsplaats

Om in aanmerking te komen voor het leer-werktraject tot anesthesiemedewerker bij Erasmus MC, ben je minimaal in het bezit van een havo diploma. Bij voorkeur met profiel ‘natuur en gezondheid’ of ‘ natuur en techniek’. Ook voor verpleegkundigen A, mbo-v of
hbo-v kan het een mooie carrièrestap zijn. 

De opleiding start jaarlijks in maart en september. Het eerstvolgende instroommoment is maart 2021. Vanaf augustus a.s. kun je weer solliciteren naar een opleidingsplaats, de selectiegesprekken vinden plaats in oktober en december. Tip: schrijf je in voor ons job alert, dan ben je als eerste op de hoogte.

Stel een job alert in