Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 30-10-2017

Jeffrey Lemmers (26) is anesthesiemedewerker op de OK van het Erasmus MC. Hij kreeg de kans om door te groeien naar opleider. Naast 2 dagen op de OK staat hij 3 dagen voor de klas. Een gouden combinatie!

Passie

“In het laatste jaar van mijn VWO dacht ik na over de toekomst. Een open dag bij het Erasmus MC inspireerde me om te solliciteren naar een opleidingsplaats tot operatieassistent. Tijdens mijn sollicitatiegesprek bleek dat Anesthesie beter bij me past en dat klopte! Ik wist toen nog niet dat ik ook een passie voor het overbrengen van kennis en ervaring zou ontwikkelen.”

Het beste uit jezelf en je vak halen

“Patiënten gerust stellen, hen pijnvrij maken en door de operatie heen slepen is het mooiste dat je op dat moment voor iemand kunt doen. Patiënten leggen letterlijk hun leven in jouw handen. Je bouwt in een korte tijd een vertrouwensband op. Vertrouwen is van levensbelang kun je zeggen. Dat geldt ook voor je OK-team. Je levert een teamprestatie en kunt niet zonder elkaar."

"Er is veel oog en ruimte om van elkaar leren. Je leert eigenlijk continue, dat vraagt dit dynamische vak ook. Er zijn veel kansen om bij te dragen aan innovaties en het initiëren van verbeteringen, dat past bij onze academische mentaliteit. Zelf heb ik onderzoek kunnen doen naar de implementatie van een APS-team, dat staat voor Acute Pijn Service. Patiënten die bij een operatie een ruggenprik of pijnpomp krijgen worden door de anesthesiemedewerker ook ná de operatie gevolgd. Samen met de anesthesioloog stel je de pijnbehandeling bij als dat nodig is."

Erasmus MC loopt voorop

“Er zijn weinig plekken waar je zulke bijzondere en unieke ingrepen tegenkomt als bij het Erasmus MC. Hoogcomplexe operaties mogen vaak alleen bij academische ziekenhuizen uitgevoerd worden, zoals hart-, long-, nier- en levertransplantaties. Dit zijn zware operaties met risico op complicaties. Je presteert op topniveau." 

"Ook oncologische ingrepen waarbij tumorweefsel direct in het lichaam bestraald wordt is een hele bijzondere en complexe ingreep. Door de hoge straling kun je niet naast de patiënt op de speciaal hiervoor ontwikkelde operatiekamer staan. Als anesthesiemedewerker is het jouw taak om samen met de anesthesioloog de patiënt optimaal voor te bereiden zodat hij de behandeling stabiel kan ondergaan. Chemoperfusie is een andere bijzondere behandeling waarbij een chemospoeling direct in een arm of been wordt verricht. Het anesthesie-team werkt daarbij samen met het perfusie-team. De perfusie neemt de circulatie van het been of arm over.”

Van anesthesiemedewerker naar leraar

“Het blijft bijzonder dat je dagelijks aan bijzondere en unieke ingrepen meewerkt en je patiënten mag helpen die elders niet meer geholpen kunnen worden. Dat maakt me trots. Wat me ook trots maakt is dat je bij het Erasmus MC jezelf kan blijven ontwikkelen en uitdagen. Toen ik een opleiding mocht volgen heb ik goed nagedacht. Door de gastcolleges die ik gaf was mijn passie voor kennis overbrengen gegroeid. Die combinatie zou ideaal zijn. De keus was gemaakt: een lerarenopleiding volgen."

"Inmiddels rond ik bijna de opleiding tot 2e-graads docent af en sta ik drie dagen per week voor de klas aan de Erasmus MC Academie. Het laten groeien van mijn leerlingen tot professionals in de Anesthesie geniet ik iedere dag van. Als anesthesiemedewerker wil ik daarnaast blijven werken, zonder praktijkervaring ben ik geen goede opleider vind ik. Als mijn OK-dag zich weer aandoet, kan ik niet wachten tot ik aan de operatietafel sta. Die passie blijft altijd!”

OK

Meer weten over het werken op de OK van Erasmus MC?

Op de OK van Erasmus MC is geen dag hetzelfde. Hier kom je ingrepen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Elk moment kan de planning omgegooid worden voor een patiënt in een acute situatie. De operaties zijn divers, complex en uitdagend. Topzorg voor de patiënt gaat hier voor alles.

Lees meer