Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 28-05-2020

Apothekersassistent Jeannette Paalvast (22) werkt bij de poliklinische apotheek van het Erasmus MC. Hier verwerkt zij recepten, brengt deze naar patiënten door het hele ziekenhuis en voert ontslaggesprekken. Ze vertelt hoe haar afwisselende werkdagen eruit zien.

Jeanette, apothekersassistent, Erasmus MC

Top ziekenhuis

Jeannette begon twee jaar geleden als apothekersassistent in een openbare apotheek, maar miste al snel de uitdaging in haar werk. Ze wilde meer en vond de uitdaging in de poliklinische apotheek van het Erasmus MC. “Werken in een academisch ziekenhuis leek me heel gaaf. Hier liggen mensen met complexe aandoeningen en daarbij hoort medicatie die je normaal niet ziet. Dat vond ik echt iets voor mij. Ik ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van zo’n top ziekenhuis.”

Poliklinische apotheek

De poliklinische apotheek van het Erasmus MC bestaat uit vier onderdelen: de locatie Hoofdingang, locatie Zimmermanweg met voornamelijk oncologische medicatie, locatie Thuiszorg en locatie Ontslag. Jeannette werkt bij de laatste. “Binnen de poliklinische apotheek hebben we allemaal een eigen aandachtsgebied.” Haar dagen zijn heel afwisselend, vertelt ze. “Het ene dagdeel verwerk je recepten, het andere dagdeel breng je de recepten naar patiënten en voer je ontslaggesprekken. Dat wisselen we af. Je komt echt overal in het ziekenhuis, van het Sophia Kinderziekenhuis tot de longafdeling.”

“Soms moet je de dosering berekenen voor een kind en kijken of de medicatie wel door een sonde mag. Dat is best een uitdaging.”

Ontslaggesprekken

Vooral de ontslaggesprekken vindt Jeannette leuk aan haar werk. “Je hebt veel patiëntencontact en bent echt onderdeel van de zorg. Elk gesprek is anders. De ene patiënt komt elke week voor chemotherapie en weet welke medicatie hij meekrijgt. De andere patiënt heeft lang in het ziekenhuis gelegen en is heel onzeker over wat hij aan medicatie krijgt en wanneer en hoe dat ingenomen moet worden. Ik neem echt de tijd, want ik wil dat patiënten met een gerust en goed gevoel naar huis kunnen. Het is heel mooi om patiënten op weg naar huis te helpen. Ook voeren we medicatie verificatie uit. We vergelijken overzichten en controleren of alles wel klopt en kan. Je moet altijd scherp zijn.”

Doseringen en interacties

“Ook tijdens het verwerken van recepten”, gaat Jeannette verder. “Sommige recepten bestaan uit 20 verschillende medicijnen. Maar ook de dosering is soms een uitdaging. Bijvoorbeeld als je de dosering moet berekenen voor een kind of moet kijken of de medicatie wel door een sonde mag. Daarnaast hebben we veel medicatie met interacties. Een bepaald medicijn mag dan niet met zuivel bijvoorbeeld. Of er moet zoveel uur tussen twee tabletten inzitten, anders beïnvloedt het elkaar. Je bent dan echt met je vak bezig.”

Vragen aan apotheker

Toen Jeannette net bij het Erasmus MC kwam werken, moest ze best wennen aan de medicatie die ze hier tegenkwam. “Oncolytica of afstotingsmedicatie had ik nog nooit gezien, maar hier zie je het elke dag. Dat wende gelukkig snel. Je kan ook altijd alles vragen aan de apotheker als je twijfelt. Liever tien keer te veel dan één keer te weinig, zeggen de apothekers altijd. Dat is heel fijn.”

Op de step

Jeannette komt dus overal in het Erasmus MC, maar dat doet ze niet te voet. “We hebben gelukkig elektrische steps, dat scheelt heel veel tijd. Die dingen gaan echt snel haha”, zegt Jeannette lachend.

Ook aan de slag als apothekersassistent bij Erasmus MC?

Lees meer over alle mogelijkheden bij de meest veelzijdige apotheek van Rotterdam.

Lees verder