Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 18-09-2020

IC-Kinderverpleegkundige Maaike (51) heeft haar plek helemaal gevonden op de ICK-Transitie. Een unieke afdeling waar het draait om de zorg voor het hele gezin, op weg naar huis.

Maaike, ICK transitie, erasmus mc sophia

Met medische zorg naar huis

Maaike heeft al heel wat afdelingen binnen het Sophia verkent. Maar de ICK-Transitie is een unieke in vele opzichten vertelt ze. Op de ICK-Transitie verblijven kwetsbare zieke kinderen die met medische zorg naar huis gaan. Vaak hebben deze kinderen vanaf hun geboorte op de IC van het Sophia Kinderziekenhuis gelegen en zijn zij nog nooit thuis geweest. “Op de ICK-Transitie begeleiden we ouders in het naar huis gaan en geven we scholing zodat thuis de benodigde medische zorg kan worden overgenomen”.

Verantwoordelijkheid voor ouders

De zorg die het kindje thuis nodig heeft is vaak erg complex. “We zien hier veel kinderen met ernstig darmfalen, Wanneer zo’n patiëntje naar huis gaat, krijgen ouders een pomp mee en intraveneuze voeding dat via het infuus wordt toegediend via een centrale lijn. Het aansluiten van een infuus op een centrale lijn en het dagelijks verschonen van de plakkers is een enorme verantwoordelijkheid  voor ouders, want er is een groot infectierisico” legt Maaike uit. “Jonge kinderen verzorgen is al een hele uitdaging, en dan krijg je als ouders dit er ook nog eens bij. Ik heb zoveel ontzag voor deze ouders.”

Geduld hebben

Kenmerkend voor de ICK-Transitie is de hoeveelheid tijd en aandacht die je als verpleegkundige hebt voor de patiënt en het gezin. ‘Het kan soms maanden duren voordat een kindje gewend is aan bijvoorbeeld voeding uit een fles in plaats van voeding uit het infuus. Het gaat opbouwen gaat heel langzaam, daarvoor moet je geduld hebben. Niet iedere verpleegkundige voelt zich daarom aangesproken tot deze zorg. Vaak willen verpleegkundige in de acute zorg meer actie, dan zit je hier niet op je plek”.

“Verpleegkundigen willen graag meer tijd aan hun patiënt besteden. Dat is juist precies wat we hier doen.”

Meer tijd voor patiënt

Toch maakt deze langzame zorg het werk niet minder uitdagend. “Je moet veel kennis hebben van vitale functies en behoedzaam kunnen werken” vertelt Maaike. “Je hoort vaak dat verpleegkundigen de behoefte hebben om meer tijd aan hun patiënt te besteden, dat is juist precies wat we hier doen”.

Mindset tijdens nachtdienst

“Op de ICK Transitie werken we in een klein hecht team van kinderverpleegkundigen, IC Kinderverpleegkundigen en verzorgenden. Met een klein groepje verpleegkundigen draaien we alle diensten, daarom werk ik relatief veel nachtdiensten. Daar moet je wel tegen kunnen. Maar met de juiste mindset kun je dit goed volhouden” zegt Maaike. “Als je nachtdienst hebt moet je overdag alles loslaten: op het schoolplein staan, de boodschappen doen, dat doe ik niet. Je moet echt je ritme aanpassen”. 

Bijtanken op Powernapbank

En lukt het even niet om de nachtdienst fit door te komen, dan kun je in het Erasmus MC-Sophia even opladen op de Powernapbank, een relaxbank waar je even helemaal tot rust kunt komen. “Via een tablet kun je verschillende programma’s kiezen van maximaal 20 minuten” legt Maaike uit. “Bijvoorbeeld, als je na een nachtdienst naar huis moet rijden kun je het Recovery programma opzetten; even liggen op een masserende bank met een rustig muziekje zorgt ervoor dat je in 20 minuten voldoende hersteld bent om fris en veilig naar huis te rijden. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat er bij Erasmus MC zoveel aandacht is voor vitaliteit in de nachtdiensten!”

Kom jij ons versterken?

Wil jij kinderen en ouders helpen om samen naar huis te kunnen? Bekijk onze vacature en word onderdeel van ons team!

Naar de vacature