Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 12-11-2021

Iedereen heeft een verhaal

Toen Andrea’s vader ziek was, was zij vaak in het ziekenhuis te vinden. De eerste persoon met wie zij te maken had op de afdeling? De doktersassistent! “Zeker in zo’n situatie is het fijn dat patiënten en hun familieleden op een vriendelijke manier geholpen worden en dat er iemand voor ze klaar staat. Toen ging er een lampje branden en zo heb ik mij, na 10 jaar gehandicaptenzorg, ingeschreven voor de opleiding doktersassistent.”

Andrea Tavares, Doktersassistent, Erasmus MC

Diversiteit op elk gebied

“Op de polikliniek Oogheelkunde zijn de werkzaamheden enorm gevarieerd,” vertelt Andrea. “Achter de balie ontvang ik patiënten met vragen over afspraken of onderzoeken. Maar ook artsen, orthoptisten of Technisch Oogheelkundig Assistenten komen regelmatig voorbij met verzoeken voor patiënten.”

“Aan de telefoon plan ik afspraken in en sta ik patiënten met oogklachten te woord. Ik vraag het verhaal van de patiënt zo volledig mogelijk uit zodat ik de arts goed kan informeren over de situatie. Of ik heb apotheek aan de lijn om te overleggen over medicatie.”

Zelf op onderzoek uit

“Ik moet soms echt creatief zijn en met meerdere partijen schakelen om tot een antwoord te komen. Zo hebben wij oogdruppels die ingevroren moeten blijven. Een van de patiënten met deze druppels wilde op vakantie en het is natuurlijk best een klus om te voorkomen dat deze ontdooien tijdens de reis. Toen heb ik geschakeld met het laboratorium en de bloedbank waar deze druppels gemaakt worden. Echt een uitzoekwerkje, maar heb de patiënt uiteindelijk wel kunnen helpen. Dat geeft een goed gevoel.”

Leergang oogheelkunde

Na 2 jaar kun je als doktersassistent de leergang oogheelkunde volgen in samenwerking met het Oogziekenhuis Rotterdam. In een aantal weken leer je aanvullende stof over de oogheelkunde. “Dit heeft voor mij echt een meerwaarde gehad. Bijvoorbeeld in het laserspreekuur. Mijn rol hierin is om patiënten oogdruppels te geven ter voorbereiding op de laser. Dankzij de leergang weet ik nu welke lasers gebruikt worden bij welk ziektebeeld. Daardoor kan ik patiënten ook meer en gerichter informatie geven over het laseren.”

Contact met patiënten

“Onze patiëntengroep is enorm gevarieerd”, gaat Andrea verder. “Soms zien we patiënten maar één of twee keer terug. Maar we hebben ook een aantal patiënten die om de paar weken langskomen voor hun injecties. Soms al twaalf jaar lang. Dan leer je ze wel echt kennen. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in genetische oogaandoeningen en oogmelanoom, ofwel kanker in het oog. Dus ook patiënten van ver komen daarvoor naar ons toe.”

“Mijn werk als doktersassistent is heel menselijk. Achter elke patiënt zit een verhaal.”

Andrea Tavares, Doktersassistent Oogheelkunde

Luisterend oor

“Mijn werk als doktersassistent is heel menselijk. Achter elke patiënt zit een verhaal. Een bijzonder moment dat mij is bijgebleven was een jonge patiënt een oogprothese. Ik merkte dat hij erg zenuwachtig was. Uiteindelijk bleek dat hij zich schaamde voor zijn prothese. Als doktersassistent bood ik hem een luisterend oor en probeerde ik hem op zijn gemak te stellen. Ik vertelde hem dat ze tegenwoordig echt mooie protheses kunnen maken. Ze bewegen zelfs mee met je oogbeweging dus het viel bij hem niet eens zo op. Toen klaarde hij op en na afloop van de behandeling bedankte hij me voor het fijne gesprek. ‘Ik ben blij dat ik er eindelijk met iemand over kon praten.’, zei hij. En ja, dat komt echt wel even binnen.”

Word onderdeel van ons team

Ook aan de slag als doktersassistent in het Erasmus MC? Ontdek jouw mogelijkheden!

Meer info