Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 20-06-2019

Charlotte de Leeuw (26) is specialistisch radiodiagnostisch interventie laborant bij de afdeling Radiologie. Ze assisteert de radioloog tijdens interventie onderzoeken en bereidt de patiënt voor op de procedure. Ze vertelt meer over wat haar vak precies inhoudt. 

Charlotte de Leeuw, interventie laborant Radiologie

Lichaam in beeld brengen

Charlotte komt uit Oosterhout en reist elke dag ruim een uur heen en weer naar het Erasmus MC, maar dat heeft ze er graag voor over: “Ik werk hier nu 3,5 jaar. Hiervoor heb ik de MBRT opleiding gedaan en de eerste tijd gewerkt als radiodiagnostisch laborant. Dit houdt in dat je met behulp van straling in het lichaam kijkt en het lichaam in beeld brengt.”

Onderzoeken en behandelen

Maar Charlotte wilde meer. Ze specialiseerde zich tot specialistisch interventie laborant: “Ik wist eigenlijk niet zo goed wat dit precies inhield, maar mijn collega’s zeiden dat ik hier geschikt voor was. Ik heb meegelopen en toen was ik gelijk verkocht. Hier onderzoeken we niet alleen, we behandelen ook echt.”

“Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het assisteren van de radioloog en de patiënt voorbereiden op de behandeling. We voeren hier minimaal invasieve interventie behandelingen uit zoals biopten en drainages. Maar met behulp van straling en contrast brengen we bloedvaten in beeld en kunnen we deze behandelen. Daarnaast zien we veel levertumoren en galwegdrainages. Deze specialisatie is heel divers, zeker voor de afdeling Radiologie.”

“Veel patiënten worden behandeld in studieverband. Dat zie je in andere ziekenhuizen niet zo snel.”

Intensief patiëntencontact

Omdat je bij deze specialisatie patiënten behandelt, is het patiëntencontact vaak langer en intensiever dan voor het maken van een foto: “Patiënten zijn vaak zenuwachtig, omdat het toch een soort operatie is. Ik leg de procedure van tevoren uit, leg de patiënt klaar, pak de spullen voor de radioloog en sta tijdens de behandeling steriel naast de radioloog of ik ben omloop in de kamer.”

Nieuwe studies

“Die afwisseling tussen steriel staan en de omloop is fijn. Maar ook de afwisseling tussen procedures vind ik leuk. Sommige procedures duren 20 minuten, andere 3 uur. Elke dag is weer anders. Daarnaast is de patiëntengroep heel uitdagend. We zijn natuurlijk een academisch ziekenhuis, dus we zien veel complexe casussen en patiënten die in studieverband behandeld worden. Daar horen ook de nieuwste behandelingen bij. Dat zie je in andere ziekenhuizen niet zo snel. We maken ook veel acute situaties mee. We kunnen bijvoorbeeld bezig zijn met een procedure, als er opeens iemand zich op de SEH aanmeldt met een herseninfarct. Dan moeten we daar meteen op inspringen en zorgen dat we de patiënt met een herseninfarct zo snel mogelijk kunnen behandelen.”

Mooiste compliment

“De meeste patiënten maken de volledige procedure bewust mee, dat is voor hen best wel spannend. Ik vind het begeleiden van een patiënt heel mooi. Je kan er voor de patiënt zijn op het moment dat ze je nodig hebben. Soms is alleen even een hand vasthouden al genoeg. Ze zijn dan na de behandeling heel dankbaar dat je er voor hen bent geweest. Dat is het mooiste compliment wat je kunt krijgen.”

Hard werken

“We hebben een hecht en leuk team met stuk voor stuk harde werkers. Hard werken is geen probleem, zolang de sfeer goed is. En de sfeer is bij ons gelukkig heel goed. We mogen ook zelf onze dienstroosters invullen, dus we zijn allemaal heel flexibel en vangen elkaar op als het nodig is. Ik ben heel blij dat ik voor deze specialisatie gekozen heb.”

Word onderdeel van ons team!

Lijkt dit vak jou interessant en wil je meer weten over het werken als radiodiagnostisch laborant? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Naar de vacature