Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 08-02-2021

Lincy Bennink (28) is senior verpleegkundige Neurochirurgie. Om de drie maanden wisselt ze van werkplek. Door te rouleren tussen de kliniek, polikliniek en High Care unit blijft ze zichzelf uitdagen en verdiepen in haar vak. 

Verpleegkundige Neurochirurgie Erasmus MC

Interessant specialisme

"Mijn laatste hbo-verpleegkunde stage was op de Neurochirurgie bij Erasmus MC. Na mijn diplomering ben ik gebleven, ik zit hier goed op mijn plek en heb inmiddels ook de BIAZ opleiding kunnen volgen", vertelt Lincy. "Neurochirurgie is een heel interessant specialisme met veel diversiteit in ziektebeelden. Van grote neurotrauma's tot complexe ziektebeelden zoals Sub Arachnoïdale Bloeding (SAB). Nog steeds leer ik iedere dag."

“Je klinische blik is hier heel belangrijk.”

Dynamisch en afwisselend

"Het is dynamisch en afwisselend", vervolgt Lincy. "De ene patiënt is snel zelfstandig en gaat twee dagen na een hersentumoroperatie met ontslag. De andere patiënt vraagt zware zorg en begeleid je soms wekenlang richting een revalidatietraject." Eén ding is zeker volgens Lincy: "Je klinische blik is hier heel belangrijk. Bij dit specialisme moet je altijd anticiperen op mogelijke complicaties en weet je nooit precies hoe het zal verlopen."

Het tij keren

Een voorbeeld daarvan kan ze zich goed herinneren. "Deze patiënt met een Neuro-trauma met schedelfracturen en bloedingen kwam over van de Intensive Care. De hersenscan baarde de artsen zorgen, er was een zeer laag bewustzijn. Hierdoor was deze patiënt ook vatbaar voor allerlei complicaties. Na negen weken kwam hij langzaam bij. In de elfde week liep ik de kamer binnen en zat hij wonderbaarlijk op een stoel met zijn pasgeboren kleinkind in de armen."

“Dit biedt mij verdieping in mijn vak en verrijkt mijn kennis.”

Kennis verdiepen

Niet alleen de zorgzwaarte en ziektebeelden zijn afwisselend. Lincy wisselt om de drie maanden van werkplek. "Ik rouleer tussen de kliniek, polikliniek en High Care unit. Het werken in de kliniek combineer ik met opnamegesprekken op de poli en het telefonisch verpleegkundig spreekuur. Op de High Care lever ik hoog complexe zorg aan gemonitorde patiënten. Deze patiënten hebben intensieve zorg nodig. Dit biedt mij verdieping in mijn vak en verrijkt mijn kennis." 

Vragen stellen

"Ik stel mezelf continu vragen: wat zie ik, wat vertelt het klinisch beeld mij, zijn er veranderingen? Het klinisch redeneren houdt me scherp en haalt het beste uit mezelf." Dat is een belangrijke les die Lincy ook haar leerling verpleegkundigen meegeeft: "Blijf jezelf altijd vragen stellen en uitdagen!" 

Afbeelding neuroverpleegkundige

Meer weten over het werken als neuroverpleegkundige?

Herseninfarcten, neurologische trauma's, hersentumoren, ALS, Alzheimer, Parkinson: de ziektebeelden waar je als neuroverpleegkundige mee te maken krijgt, zijn niet alleen heel divers maar ook erg ingrijpend voor de patiënt en zijn familie. Voor jou als verpleegkundige brengt elke dag weer nieuwe uitdagingen. Vaktechnisch, maar zeker ook psychosociaal.

Lees verder

Veel leren, veel zien en ervaring opdoen?

Toe aan de eerste stap of juist de volgende stap in je loopbaan? Ontdek samen met recruiter Jeanette waar jouw talent als verpleegkundige het beste tot zijn recht komt!

Bekijk de vacature