Gepubliceerd op 21-06-2021
Van directiesecretaresse naar operatieassistent. Leonie Verhoef (46) gooide het roer volledig om. Op zijn sterfbed zei haar vader: 'Doe wat je altijd hebt willen doen.' En dat deed ze. Zeventien jaar later leidt ze leerlingen op die net als zij voor dit mooie vak kozen.
Stiekem heeft Leonie dit altijd al gewild. "Toen ik als puber uit Groningen verhuisde naar de regio Rotterdam had ik nog nooit een tram gezien. En kijk eens waar ik nu sta, ik kan me niet voorstellen ooit iets anders te doen", lacht Leonie breeduit. "Op mijn 29e weer terug de studieboeken in viel niet altijd mee, de praktijk heeft mij echt door de opleiding getrokken. Daar leer je continu de volgende stap voor te bereiden: wat zie ik, wat doe ik. Dat is de basis van waaruit je werkt."
“Als het traumasein afgaat, gaat de adrenaline nog steeds stromen.”
Nu Leonie naast haar werk als operatieassistent ook leerlingen opleidt, is het deze basis die zij ook haar leerlingen meegeeft. "Het is belangrijk dat de basis goed is, dan ben je voorbereidt op het onverwachte." Op die basis vertrouwt ze zelf ook nog steeds. "Ik heb me gespecialiseerd in onder andere Traumatologie. Als het traumasein afgaat, weten we niet altijd precies wat eraan komt. Nog altijd gaat op zo'n moment de adrenaline stromen en bereiden we ons op meerdere scenario's voor. Een ding is zeker: je weet nooit vooraf waar het eindigt."
Leonie combineert haar werk als operatieassistent met het opleiden van leerling operatieassistenten. "Ik sta 2 dagen in de week zelf op de werkvloer en de andere 2 dagen werk ik als praktijkopleider. Zo houd ik mijn eigen kennis bij en kan ik tegelijk de leerlingen goed begeleiden tijdens hun opleiding. Soms sta ik samen met een leerling op de OK, dan zie ik met eigen ogen hoe het hen tijdens een operatie vergaat."
“Een leerling net dat stapje verder brengen, dat is waar ik het voor doe.”
Zodra Leonie vertelt wat het mooiste aan haar werk als praktijkopleider is, gaan haar ogen twinkelen. "Iedere leerling is uniek, net zoals iedere operatie uniek is. En soms loop je even vast tijdens de opleiding, daar kan ik uit eigen ervaring over meepraten. Een leerling dan net dat stapje verder brengen, dat is waar ik het voor doe. Soms start iemand heel timide aan de opleiding en als ik dan nu zie hoe diegene is gegroeid als mens en professional denk ik: wauw!"
Inmiddels heeft Leonie tientallen leerlingen zien uitgroeien tot gediplomeerd operatieassistent. Ze benadrukt dat dit te danken is aan een heel team. "Als opleider werk ik intensief samen met de mentoren en werkbegeleiders. Zij zijn de ogen en oren op de werkvloer en geven feedback aan de leerling tijdens hun stages. Hun input is cruciaal om de voortgang van de leerling te volgen. We doen dit echt samen."
“Op hen moeten we kunnen bouwen als ze straks gediplomeerd zijn.”
Van het opvolgen van het advies van haar vader heeft Leonie nooit spijt gehad. "Nog steeds krijg ik 200% energie van het zelf aan tafel staan tijdens één van de vele complexe ingrepen bij Erasmus MC." Evenveel energie krijgt ze van het naar een hoger niveau tillen van haar leerlingen. "Liefkozend noem ik ze altijd 'mijn guppies'. Op hen moeten we kunnen bouwen als ze straks gediplomeerd zijn. Het is zo fijn dat ik daaraan een bijdrage mag leveren", zegt Leonie stralend.
Op de OK van Erasmus MC is geen dag hetzelfde. Hier kom je ingrepen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Elk moment kan de planning omgegooid worden voor een patiënt in een acute situatie. De operaties zijn divers, complex en uitdagend. Topzorg voor de patiënt gaat hier voor alles.
Lees meer