Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 11-07-2018

Paul van der Schaft (34) is een ervaren projectmanager IT bij Erasmus MC. De geboren Limburger kwam tijdens zijn studie Bedrijfskundige Informatica aan de Hogeschool Rotterdam voor het eerst in aanraking met de zorgsector en wist sindsdien dat hij juist in deze sector zijn kennis wilde toepassen.

Paul van der Schaft, projectmanager IT

Een Limburger in Rotterdam

"Zo'n 14 jaar geleden ben ik vanuit het Limburgse Roermond verhuisd naar Rotterdam. De roots van mijn moeder liggen in de buurt van Rotterdam en de stad trok mij enorm aan. Ik woonde middenin de stad, vlak achter het Centraal Station. Inmiddels woon ik samen met mijn vrouw Marloes en drie zonen in Zwijndrecht. Ik woon er heel fijn, maar ben toch blij iedere dag nog in Rotterdam te komen voor mijn werk."

IT en zorg

"Toen ik door een stage bij Erasmus MC aan de slag ging is mijn interesse voor de gezondheidszorg ontstaan. Ik onderzocht hoe de processen voor werkplekondersteuning liepen en kwam daardoor veel in aanraking met medewerkers die werkten in de directe patiëntenzorg. Daar zag ik hoe ontzettend belangrijk IT binnen de zorg is en zou gaan worden. Je kunt tegenwoordig niet meer zonder."

Digitalisering aan de orde van de dag

"De ontwikkelingen op IT gebied gaan heel snel. Internet of things, virtual reality en artificial intelligence: digitalisering is aan de orde van de dag. Alles wordt 'slimmer' en heeft tegenwoordig een netwerkverbinding nodig. Om daar goed en veilig gebruik van te maken vraagt dit om nog meer aandacht voor bijvoorbeeld de benodigde infrastructuur en beveiliging ervan. Het is geen kwestie meer van alleen iets maken en zorgen dat het werkt."

“Robotisering gaan we in de toekomst vast meer mee te maken krijgen. Bij Erasmus MC hebben we al een operatierobot.”

Verschillende projecten

"In mijn werk als projectmanager IT komen verschillende projecten op mijn pad. Zo was ik samen met mijn team verantwoordelijk voor de inrichting van alle IT voorzieningen in het nieuwe BSL3 laboratorium van Erasmus MC. Dit is een speciaal laboratorium waar wetenschappers veilig onderzoek kunnen doen naar infectieziekten. Momenteel werk ik aan een project rondom parkeermanagement waar veel IT bij komt kijken en ook ben ik betrokken bij de verhuizing en vernieuwing van onze meldkamer waar de nieuwste techniek aanwezig is." 

De diversiteit is het leukst

Per project wordt een projectteam samengesteld. Met veel collega's en externe experts werk je samen om het project op te leveren en het tot een succes te maken. Dit kan zowel in de domeinen zorg, onderzoek, onderwijs als bedrijfsvoering zijn. "Juist de diversiteit vind ik heel erg leuk aan mijn werk. Je werkt in een zeer innovatieve omgeving. Ik werk met veel verschillende collega's samen die vanuit hun eigen expertise in het projectteam zitten. Als projectmanager ben je vaak vanaf het ontstaan van een behoefte tot en met de implementatie betrokken. Van business case tot aanbesteding en van inrichting tot implementatie. Sturen op tijd, geld en kwaliteit om het afgesproken resultaat op te leveren is de rode draad in het werk. En natuurlijk zorg je voor een goed draaiend projectteam, uitstekende communicatie en schakel je intensief met de stuurgroep van het betreffende project." 

“Op gebied van IT is er bijna niets dat we niet hebben bij Erasmus MC.”

Meest trots op

Paul loopt al een jaar of tien mee in het Erasmus MC. Vele projecten hebben sindsdien de revue gepasseerd. "Terugkijkend ben ik misschien wel het meest trots op mijn bijdrage aan het project 'Digitaal Ordermanagement'. In het toenmalige elektronisch patiëntendossier (Elpado) hebben we met succes de zorgprocessen in de hele zorgketen gekoppeld aan het patiëntendossier en laboratoriumsystemen. Een grote stap voorwaarts in de digitalisering van het patiëntendossier. Destijds was uniek dat het de volledige zorgketen besloeg. Met toepassing van slimme software, barcodering en IT-hulpmiddelen hebben we een sluitend proces gecreëerd. Vanuit andere universitair medische centra en andere landen ontvingen we collega's met wie we deelden hoe we dit bij Erasmus MC aangepakt hadden. Het vormt de basis van onze huidige inrichting in onder andere HiX."

Bijdragen aan de toekomst

"Als mijn zoontje van acht vraagt wat ik voor werk doe zeg ik: 'Iets met computers en informatie om zieke mensen te helpen'. Tegen anderen die interesse hebben om bij Erasmus MC aan de slag te gaan binnen de IT zeg ik: 'Hier vind je vrijwel alles op IT gebied, het is ontzettend divers en je levert een grote bijdrage aan de toekomst van de gezondheidszorg'. En dat is nu precies hetgeen waar ikzelf zo blij van word."

Aan de slag als IT'er bij Erasmus MC?

Bekijk onze actuele vacatures of meld je aan voor ons job alert en ontvang als eerste de nieuwste vacatures.

Lees verder