Skip to main content
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 30-11-2020

Radiodiagnostisch laborant Luud Rijnen (35) werkt sinds kort met een nieuwe techniek, de PET-MRI. Uniek in Nederland, vertelt hij. “Met dit apparaat kun je alles combineren. Van opsporing tot definiëren van de afwijking. Dit is de Rolls-Royce in mijn vakgebied.”

Luud, radiodiagnostisch laborant, erasmus mc, mbb

Echt mijn ding

Na twee mislukte opleidingen, was de opleiding tot radiodiagnostisch laborant een schot in de roos voor Luud. “Ik worstelde een beetje met wat ik precies wilde gaan doen, maar uiteindelijk kwam alles op z’n pootjes terecht. Het werk als radiodiagnostisch laborant bij het Erasmus MC is echt mijn ding.”

Verder specialiseren

“Je wordt breed opgeleid”, vertelt Luud. “Van alle modaliteiten, zoals CT, MRI of Interventie, heb je basiskennis. Daarna kies je een modaliteit en kan je je verder specialiseren om zelfstandig aan het werk te gaan.”

Technisch meest uitdagend

Luud koos voor de MRI. “Dat vond en vind ik nog steeds technisch het meest interessante apparaat. Het werkt met een magneetveld in plaats van röntgenstraling, maar de exacte werking is heel moeilijk uit te leggen. Ik kan me blijven verbazen over hoe dit apparaat werkt en hoe iemand ooit op dit idee is gekomen. Je kan hiervan blijven leren. De MRI is een mooi voorbeeld van hoe je innovatieve techniek en zorg met elkaar kunt combineren.”

Uniek apparaat

Sinds kort werkt Luud ook op de PET-MRI, een uniek apparaat in Nederland. “Vroeger was het natuurkundig onmogelijk om deze twee technieken met elkaar te combineren. Maar met behulp van digitale detectoren kun je de PET nu combineren met het magneetveld van de MRI-scan.”

Alles combineren

“Bij een PET-scan krijgt de patiënt een radioactieve stof binnen, die zich bindt aan afwijkingen in het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld een tumor traceren. Het probleem is alleen dat je nog niet weet waar”, legt Luud uit. “Toen kwam de PET-CT-scan waarbij je wel kunt zien waar de afwijking in het lichaam zit, maar nog niet precies weet wat voor afwijking het dan is. Met de PET-MRI kun je dit allemaal combineren. Waar zit de verhoogde activiteit en om wat voor afwijking gaat het dan? Super mooi natuurlijk.”

Nog veel ontdekken

“Wij zijn de tweede in Nederland die dit apparaat in gebruik neemt, maar we hebben wel gelijk de meest geavanceerde. Het is eigenlijk de Rolls-Royce van de PET-MRI’s. Heel leuk om met een nieuwe techniek te werken, waarvan we eigenlijk nog niet eens weten wat er allemaal nog meer mee mogelijk is. Er is nog zoveel te ontdekken.”

“Met de PET-MRI kun je alles met elkaar combineren.”

Intensieve samenwerking

Deze nieuwe techniek is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen Nucleaire Geneeskunde en Radiologie, zegt Luud. “De samenwerking is heel internsief en goed. We vullen elkaar echt aan. Sommige collega’s twijfelen tussen de MRI en Nucleaire Geneeskunde, maar bij de PET-MRI kun je beiden ontdekken. Ideaal.”

Aanschaffen en testen

Luud was vanaf het begin betrokken bij de aanschaf van de PET-MRI. “Ik vond het heel leuk om het hele proces mee te maken. Van aanschaf tot testen, je krijgt alles mee. Alle disciplines komen samen om te zorgen dat de nieuwe modaliteit werkt. Echt ontzettend leuk.”

Veel voordelen

De nieuwe techniek biedt een hoop voordelen. “Eerst moesten patiënten twee keer, misschien wel drie keer gescand worden door verschillende scans. Kinderen soms zelfs onder narcose. Nu kan het in één keer. Bovendien komt er geen straling bij kijken. Er kan nog zoveel meer met deze techniek, daar ben ik van overtuigd. Ik ben heel benieuwd wat de toekomst van de PET-MRI ons nog meer gaat brengen."