Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 08-03-2021

Recovery/PACU verpleegkundigen Naomi Boer en Chantal Lamberts zijn gewend om stagiaires te begeleiden en hen enthousiast te maken over hun prachtige vak. Maar een BN’er begeleiden voor de camera’s van een nieuw televisieprogramma op SBS6 is niet iets wat Naomi en Chantal dagelijks meemaken. Hoe hebben zij de opnames ervaren, waarom deden ze mee en hoe deed stagiair Olcay Gulsen het eigenlijk? Ze vertellen er alles over.

Recovery verpleegkundigen chantal en naomi erasmus mc
Chantal (links) en Naomi (rechts)

Prachtige kans

“Toen de vraag kwam wie Olcay Gulsen wilde begeleiden zeiden we eigenlijk allebei direct ja! Niet alleen een bijzondere ervaring voor ons, maar vooral een unieke kans om op landelijke televisie te laten zien wat wij als Recovery/PACU verpleegkundigen precies doen.”, vertelt Naomi.

Onbekend beroep

“Het is, ook in ons eigen vakgebied, nog steeds een onbekend beroep”, gaat Chantal verder. “Mensen weten vaak uit eigen ervaring wel dat er goed voor ze gezorgd is voor en na een operatie, maar helemaal herinneren doen ze het eigenlijk niet. Mensen weten niet wat er allemaal bij de pre- en postoperatieve opvang komt kijken.”

Advocaat van de patiënt

“Wij zijn de ogen van de dokter en de advocaat van de patiënt”, zegt Naomi. “Patiënten komen hier niet voor alleen een gebroken teen. Als ze hier geopereerd worden is er echt iets met hen aan de hand. Of ze hebben een lange medische voorgeschiedenis met veel comorbiditeit of ze komen voor een hele complexe ingreep die je ergens anders niet zo snel ziet. Onze klinische blik is daarom van groot belang. Je moet altijd bedacht zijn op complicaties en direct ingrijpen wanneer dat nodig is. Verpleegtechnisch super uitdagend, maar niet iedereen weet dat.”

“Het is nog steeds een onbekend beroep.”

Chantal, recovery/PACU verpleegkundige

Stagiaire Olcay Gulsen

Dus kwam hun deelname aan het nieuwe SBS6-programma BN’ers in het ziekenhuis: Leren van de helden als geroepen. “We zijn gewend om leerlingen te begeleiden en te vertellen over ons vak. Dit keer was die leerling Bekende Nederlander Olcay Gulsen.” Maar spannend vonden de twee recovery verpleegkundigen het niet, volgens Chantal: “Het ging allemaal heel natuurlijk. We deden gewoon ons werk en namen Olcay aan de hand mee.”

Roeping gemist

“Tijdens haar eerste dienst moest een patiënt van zijn stoel in bed getild worden. Ze pakte het gelijk goed op en zag meteen dat hij een kussen nodig had om wat rechterop te zitten. Olcay heeft er echt oog voor. We grapten regelmatig dat ze haar roeping gemist heeft”, vertelt Chantal.

Ineens omslaan

Olcay kreeg vooraf een speciale training waarin ze onder andere kennis maakte met de ABCDE-methode, een belangrijke methode op de Recovery/PACU waar het uiterste van je klinische blik gevraagd wordt. “Dat deed ze heel goed. Ze wist precies welke stappen ze moest volgen. Ook al schrok ze wel toen de eerste acute situatie zich voordeed. Een groot onderdeel van ons werk”, zegt Naomi. “Ze mocht natuurlijk zelf niets doen, maar het was wel een mooi leermoment. Zo zie je maar dat het bij ons op de Recovery/PACU ineens om kan slaan.”

“Olcay heeft echt talent voor het vak.”

Naomi, recovery/PACU verpleegkundige

Bijzondere operaties

Olcay liep niet alleen stage op de Recovery/PACU, ook keek ze mee met een aantal bijzondere operaties. “Het is mooi dat ze het hele proces rondom een OK mee heeft gemaakt”, zegt Naomi. “Zo heeft ze meegelopen met een patiënt die een Awake-operatie onderging, een hersenoperatie waarbij de patiënt wakker blijft. De voorbereiding op de Holding, de operatie zelf en de opvang op de PACU heeft ze kunnen ervaren. Dat is echt het mooie van ons vak. Het is zo divers.”

Heel trots

“Het was een hele bijzondere ervaring en een unieke kans om aan Nederland te laten zien hoe mooi ons werk is. We hadden vooraf niet gedacht dat het allemaal zo soepel zou gaan. Olcay heeft ons positief verrast als stagiaire. Ze is heel empathisch en heeft gewoon talent voor het vak. We zijn heel trots op onze leerling”, sluiten Chantal en Naomi af.

recovery verpleegkundige erasmus mc

Bijzondere mix in complexiteit

Patiënten bij staan en monitoren op hun meest kwetsbare momenten: voor én na een ingrijpende operatie. Als Recovery/PACU verpleegkundige speelt jouw klinische blik een cruciale rol. Hier vind je de perfecte combinatie tussen kort- en langdurige intensieve zorg. En een bijzondere mix in complexiteit.

Ontdek jouw mogelijkheden