Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 24-04-2019

Linda Oostrum is recovery verpleegkundige op het OK-complex van Erasmus MC. Ze staat patiënten bij en bereid hen voor op een ingrijpende operatie en zorgt er tevens voor dat ze na de operatie stabiel weer terug kunnen naar de afdeling.

Linda, recovery verpleegkundige Erasmus MC

Nieuwe uitdaging

Linda werkte eerst op een high care afdeling en volgde vervolgens de opleiding tot recovery verpleegkundige: “De diversiteit aan complexe zorg en specialismen in het Erasmus MC heeft me altijd aangesproken. Op de recovery is dit ontzettend merkbaar, omdat je allerlei verschillende ingrepen tijdens je dienst voorbij ziet komen.”

Voorbereiding

Als recovery verpleegkundige begeleid en bereid je de patiënten op de holding voor op hun operatieve ingreep, vertelt Linda: “Je assisteert de anesthesioloog bij de verschillende locoregionale anesthesie technieken en je ondersteunt de patiënt mentaal. In het Erasmus MC komen de patiënten veelal voor complexe en ingrijpende operaties. Dat kan veel impact hebben. Je probeert ervoor te zorgen dat de patiënt zo rustig mogelijk naar de OK gaat. Hierdoor wordt de patiënt namelijk ook weer rustiger wakker en dat is belangrijk voor het herstel.”

“Je probeert ervoor te zorgen dat de patiënt zo rustig mogelijk naar de OK gaat.”

Uitgebreide OK's

In het Erasmus MC hebben patiënten vaak meerdere aandoeningen tegelijk: “Onze patiënten hebben complexe ziektebeelden en komen vaak voor uitgebreide OK’s zoals neurologische trauma’s, orgaantransplantaties, vaatchirurgie, openhartchirurgie en nog veel meer. Het maakt het werk enorm uitdagend.”

Continu aan staan

“Er wordt veel gevraagd van zowel je klinische blik als je verpleegtechnische handelingen, omdat je zoveel verschillende specialismen voorbij ziet komen op een dag”, vertelt Linda. “De ene patiënt houd je neurologisch in de gaten en bij de volgende patiënt draag je zorg voor de beademing. Je moet continu ‘aan staan’ en scherp blijven, snel kunnen schakelen is van levensbelang. Als een patiënt opeens achteruit gaat moet je direct kunnen ingrijpen. Toediening en aanpassing van medicatie is hierin ook een belangrijk onderdeel van je werk.”

“Er wordt veel gevraagd van zowel je klinische blik als je verpleegtechnische handelingen, omdat je zoveel verschillende specialismen voorbij ziet komen.”

Belangrijke schakel

“Als de patiënt stabiel, wakker en comfortabel is, bellen we de afdeling. We kijken naar meerdere factoren. Op sommige momenten dragen we de patiënt over naar de PACU of IC, omdat de patiënt niet stabiel genoeg is voor de afdeling. Je bent eigenlijk de ogen en oren van de patiënt én een belangrijke schakel tussen de OK en de afdeling. Je bent echt van betekenis.”

Verplaatsen in de patiënt

“Het leuke aan mijn werk vind ik dat je het totaalplaatje ziet. Je verwelkomt patiënten, vangt hen op en begeleidt hen terug naar de afdeling. Ik vind het belangrijk dat ik mij continu bewust blijf van wat iemand meemaakt. Het is voor ons heel normaal, maar ik probeer me altijd te verplaatsen in de patiënt. Ik heb een fijne dag gehad als patiënten rustig naar de OK gaan en tevreden de verkoever verlaten. Dan laat je ze met een gerust hart gaan.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook werken als recovery verpleegkundige op ons OK-complex? Ontdek jouw mogelijkheden!

Naar de vacature