Gepubliceerd op 03-03-2021
Anita Dijkhuizen - Overes (57) werkt ruim 32 jaar in de diabeteszorg en is daarmee één van de langst werkende verpleegkundigen binnen dit vakgebied in Nederland. En daar is ze ook nog lang niet klaar mee naar eigen zeggen: "De resterende 25% van mijn loopbaan ga ik niet rustig 'uitzitten', ik zie nog zoveel mogelijkheden."
"Sinds 1989 werk ik al in dit vakgebied en heb ik met zowel volwassen patiënten als kinderen met diabetes gewerkt." Na eerder in een academisch ziekenhuis en recent in de 2e-lijnszorg gewerkt te hebben wilde Anita meer. "Ik miste de academische wereld, het continu verbeteren en innoveren. Dat vond ik vorig jaar bij Erasmus MC, het voelde als thuiskomen."
“Nagenoeg altijd is er sprake van multimorbiditeit. Je leert veel van allerlei andere ziektebeelden.”
"In onze 3e-lijnszorg bij Erasmus MC zien we patiënten die een complexe zorgvraag hebben. Het zijn vaak patiënten die diabetes ontwikkeld hebben als complicatie van een ander ernstig ziektebeeld of patiënten met complicaties door de diabetes zelf. Nagenoeg altijd is er sprake van multimorbiditeit", licht Anita toe. "Je leert veel van allerlei andere ziektebeelden en werkt samen met veel verschillende specialismen."
Met jaarlijks 75.000 nieuwe diagnoses stijgt in Nederland het aantal patiënten met een vorm van diabetes in 2025 naar 1,3 miljoen. Zelfmanagement is een belangrijk onderdeel van de behandeling. "Je bent als het ware de coach in het proces om met dit ziektebeeld om te leren gaan. Voor mij staat voorop wat voor de patiënt zelf belangrijk is. Door je patiënt te leren kennen krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en benodigde ondersteuning. Je bouwt echt een relatie op en vervolgt hen langere tijd."
“Dit vakgebied is constant in ontwikkeling, het is nooit saai.”
"Diabetes is een heel gevarieerd ziektebeeld waarin elke vorm en iedere patiënt een specifieke behandeling vraagt." Naast medische ontwikkelingen is er veel ruimte voor technische ontwikkelingen", vertelt Anita. "Zo zijn er tegenwoordig glucosesensoren en automatische insulinepompen. In de toekomst willen we e-health meer gaan ontwikkelen. Dit vakgebied is constant in ontwikkeling, het is nooit saai."
Dat ook Anita zelf constant in ontwikkeling is, blijkt wel uit de gestarte opleiding tot verpleegkundig specialist. "Hiermee kan ik nóg meer uit mijn vak halen. Ik wil een zorgpad ontwikkelen voor Cystic Fibrosis patiënten met diabetes. Ook een landelijke richtlijn voor deze patiëntengroep waarmee de kwaliteit van zorg overal gelijkwaardig is, staat op het wensenlijstje." Het is duidelijk: met Anita is Erasmus MC een ambitieuze collega rijker!
Ben je geïnspireerd door Anita en wil jij jezelf ook blijven ontwikkelen? Bekijk jouw mogelijkheden!
Naar vacatureoverzicht