Gepubliceerd op 26-06-2019
Femke Jansen (22) is verpleegkundige op de Medisch Psychiatrische Unit van het Erasmus MC. Een bijzondere, maar interessante unit: “Somatiek en psychiatrie komen hier samen, dat is heel uitdagend.” Femke vertelt er meer over.
“Ik werkte als verpleegkundige bij de zorgkern Systeemziekten, waar de Medisch Psychiatrische Unit (MPU) onderdeel van is.” vertelt Femke. De interesse voor deze unit was er direct: “Het psychosociale deel van je werk is altijd een extra uitdaging. Maar het bijzondere aan deze unit is dat somatiek en psychiatrie samenkomen. Als verpleegkundige op deze unit mag je de vervolgopleiding Ziekenhuispsychiatrie doen. Ik wilde mijn kennis daarin graag verbreden, dus ik heb die kans met beide handen aangegrepen.”
"We worden hier breed opgeleid. Patiënten vanuit de verschillende specialismen van Systeemziekten liggen ook op de MPU. We zijn één team, dus het komt ook voor dat ik werk op de andere zones van Systeemziekten. Dit geeft nog meer diversiteit in het werk.”
“Het bijzondere aan deze unit is dat somatiek en psychiatrie samenkomen.”
Op de MPU staat de somatische aandoening, net als op andere afdelingen, op de voorgrond. Maar wat het extra bijzonder maakt is dat alle patiënten een psychische comorbiditeit hebben: “Bijvoorbeeld: een patiënt met schizofrenie die een trauma heeft opgelopen of een patiënt met borderline met ontregelde diabetes. Patiënten liggen hier, omdat het somatische ziektebeeld behandeld moet worden."
Tijd en aandacht staan op deze unit hoog in het vaandel: “We hebben maar 7 bedden. Maar daardoor kunnen we wel de aandacht geven die juist deze patiënten zo hard nodig hebben. Je verpleegkundige observaties zijn daarom extra belangrijk. Hoe gedraagt hij zich, hoe voelt hij zich en wat houdt hem bezig? Daar moet en kun je hier veel tijd aan besteden.”
“Ik vind vooral de combinatie tussen het uitgebreide verpleegtechnische en het psychische deel van mijn werk erg uitdagend.”
Ook de diversiteit aan ziektebeelden spreekt Femke erg aan: “Je ziet hier eigenlijk alle ziektebeelden voorbij komen. De interne geneeskunde is de hoofdbehandelaar op de MPU, maar wanneer de somatische problematiek behoort tot een ander specialisme, zijn deze artsen ook nauw betrokken. Elke ochtend is er om 09:30 uur de MPU-visite. Dit is een multidisciplinair overleg, waarbij de interne arts, psychiatrie en medebehandelaar aanwezig. Je hebt dus met verschillende disciplines te maken. Je leert heel veel van deze multidisciplinaire aanpak.
Daarbij horen ook veel verschillende verpleegtechnische handelingen. Het enige wat patiënten met elkaar gemeen hebben, is die psychische aandoening: “Ik vind vooral de combinatie tussen het uitgebreide verpleegtechnische en het psychische deel van mijn werk erg uitdagend.”
Femke heeft al behoorlijk wat meegemaakt, juist dat is wat haar aanspreekt op deze unit: “Het zijn soms heftige casussen, maar daar leer je goed mee omgaan. We bespreken alles en kunnen het altijd aangeven als het even teveel wordt. We zijn daardoor een heel hecht team, Je hebt elkaar nodig op die momenten. Maar er zijn ook genoeg mooie momenten, bijvoorbeeld wanneer een patiënt zich iets meer openstelt en laat zien dat hij je vertrouwt en blij met je is.”
Geduld is dan ook één van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt op deze unit: “Het kan soms best even duren voordat je een stapje vooruit maakt met een patiënt. Dan is het juist fijn als je wel iets voor elkaar krijgt. En daarnaast moet je een natuurlijke interesse hebben voor de psychiatrie. Maar dat merk je snel genoeg als je een keer een dagje met ons meeloopt. Dat kan altijd, graag zelfs!”
Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Femke? Ontdek jouw mogelijkheden!
Lees meer