Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 06-08-2020

Jamie-lee Rijhnen (22) is een ambitieuze verpleegkundige. Ze wist al snel dat ze graag door wilde groeien naar het hbo en die kans kreeg ze bij de zorgkern Gastro-enterologie en Oncologie. Ze vertelt er meer over.

Jamie-lee Rhijnen, verpleegkundige Erasmus MC

Een jaar praktijkervaring

Jamie-lee kreeg vorig jaar een baan aangeboden op haar laatste stageafdeling, de zorgkern Gastro-enterologie en Oncologie. Wel met de voorwaarde dat ze het jaar daarna zou beginnen aan haar hbo verpleegkunde opleiding en die kans kreeg ze. “Ik wilde een jaar ervaring opdoen en daarna door met mijn vervolgopleiding. Ik ben heel blij dat ik het zo gedaan heb, want ik heb zoveel gehad aan dit jaar praktijkervaring. Ik ben veel zelfverzekerder geworden. Je ondervindt dan echt je rol als verpleegkundige. Je wordt hier gestimuleerd om door te leren, dat vind ik fijn.”

Chirurgische oncologie

De zorgkern Gastro-enterologie en Oncologie is volgens Jamie-lee een hele uitdagende en diverse afdeling. “Mijn voorkeur ging altijd al uit naar de oncologie. Hier heb je vooral chirurgische oncologie wat ik heel interessant vind. Patiënten liggen hier ter voorbereiding op een operatie en om te herstellen. Er komen veel verpleegtechnische handelen bij kijken, maar ook veel psychosociale zorg, omdat de meeste operaties veel impact hebben. Denk aan grote buismaag-operaties bij patiënten met slokdarmkanker, waarbij de slokdarm eruit gehaald wordt en er een nieuwe buis wordt gemaakt van de maag. Dat zijn complexe operaties waar patiënten lang van moeten herstellen.”

“Als andere ziekenhuizen het niet meer weten, dan komen ze naar ons. Dat vind ik heel gaaf.”

Ruime voorgeschiedenis

“Die complexiteit maakt wel het verschil”, vervolgt Jamie-lee. “Onze patiënten hebben vaak een ruime voorgeschiedenis of een afwijking waardoor de operatie en het herstel risicovol zijn. Als andere ziekenhuizen het niet meer weten, dan komen ze naar ons. Dat vind ik heel gaaf.”

Uitgebreide wondzorg

Bij het herstel komt vaak uitgebreide wondzorg kijken. Niet alle verpleegkundigen worden er blij van, maar Jamie-lee juist wel. “Het vraagt veel van je verpleegtechnische handelingen en dat vind ik heel leuk. Je maakt samen met de wondverpleegkundige het wondbeleid en ziet de wond steeds meer herstellen. Je ziet het echt opknappen, dat is waar je het voor doet.”

Op de hoogte blijven

Ontwikkelingen in de zorg gaan snel. Daarom vinden er op de afdeling wekelijks klinische lessen plaats, vertelt Jamie-lee. “Bijvoorbeeld over nieuwe technieken en operaties. We worden dan meegenomen in de anatomie, waardoor wij beter verbanden kunnen leggen op het moment dat er complicaties optreden. Zo blijf je goed op de hoogte en scherp.”

“Alle componenten van het verpleegkundig vakgebied komen hier terug. Het is echt een mooie en diverse afdeling.”

Klinische blik

De kick haalt Jamie-lee vooral uit acute situaties. “Dan gaat er echt een knop om en moet je snel handelen. Maar de uitdaging is eigenlijk om het op tijd te signaleren en acute situaties te voorkomen. M’n klinische blik wordt steeds beter. Maar ook het psychosociale deel vind ik heel belangrijk. Bijvoorbeeld de patiënten met borstkanker waarbij net het gehele borstklierweefsel is verwijderd. Hier komen veel emoties bij te pas zowel bij de patiënt als bij naasten. Alle componenten van het verpleegkundig vakgebied komen hier terug. Het is echt een mooie en diverse afdeling.”

Ontdek jouw mogelijkheden

Wil jij net als Jamie-lee veel leren, veel zien en veel ervaring opdoen? Bekijk onze open vacature voor verpleegkundigen. Ontdek samen met recruiter Jeanette waar jouw talent het best tot zijn recht komt.

Bekijk de vacature