Skip to main content
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 26-05-2025

Zijinstromen als Radiotherapeutisch laborant

Na 27 jaar in de tuinbouw had Leen het eigenlijk prima voor elkaar. Maar tijdens zijn vrijwilligerswerk in een hospice ontdekte hij iets wat hij in zijn betaalde werk miste: echt menselijk contact. Zo kwam hij terecht bij de opleiding tot Radiotherapeutisch laborant waar hij als zijinstromer mee kon beginnen. “Ik twijfelde wel even, want kan ik op mijn 48e deze switch nog wel maken?” vertelt Leen, “Inmiddels heb ik een goede balans gevonden in het werken, studeren en onderhouden van mijn gezinsleven.”

Leen Hak, Radiotherapeutisch Laborant, Erasmus MC

Eigen manier van werken

Leen begint zijn dagen vroeg. “Om kwart voor zes gaat de wekker. Dan maak ik m’n lunch, voer de kippen en spring ik op de fiets richting het ziekenhuis. Rond half acht start zijn werkdag op de afdeling Radiotherapie. Als student heeft hij elke dag leerdoelen die hij samen met zijn werkbegeleider bespreekt. “Je werkt telkens met iemand anders, en dat is leerzaam want ik krijg steeds andere input. Dit helpt me om mijn eigen manier van werken te ontwikkelen.”

Meedraaien met de afdeling

Gedurende de dag draait Leen mee met het dagelijkse werk van de afdeling: van het voorbereiden van toestellen tot het begeleiden van patiënten tijdens hun behandeling. Aan het eind van de werkdag is er tijd om te evalueren. Wat ging goed? Wat kan beter? “Soms loopt de dag daardoor iets uit, maar de evaluatie is waardevol voor mijn leerproces. Daarna spring ik weer op mijn fiets richting huis, eet ik met mijn gezin en probeer ik nog even te studeren. Niet elke dag lukt dat, maar soms moet het gewoon. Dan studeer ik nog een uurtje en is het daarna tijd om te ontspannen.”

Leen Hak, Radiotherapeutisch Laborant, Erasmus MC
Leen Hak, Radiotherapeutisch Laborant, Erasmus MC
Leen Hak, Radiotherapeutisch Laborant, Erasmus MC

De uitdaging van een drukke werkweek

Leen werkt 36 uur per week, verdeeld over vier dagen. Eén dag per week is hij roostervrij. “In het tweede jaar gebruikte ik die dag voor leuke dingen, even bijtanken. Nu zit ik in mijn derde jaar, dus gebruik ik die dag vooral om aan mijn scriptie te werken.” De overstap naar een nieuw vakgebied op latere leeftijd is niet altijd makkelijk geweest. “In het begin voelde alles nieuw. Je stapt echt een andere wereld binnen. Je moet opnieuw leren leren,” lacht hij. “Maar dat is ook weer mooi. Het houdt je scherp.”

“Ik ben niet alleen bezig met de techniek, maar loop ook een stukje mee met de patiënt”

Geen weekenddiensten

Een bijkomend voordeel? “Als student draai je geen weekenddiensten. En dat is fijn, want dat betekent dat ik ook tijd heb voor mijn gezin. De combinatie van menselijk contact en techniek maakt dit vak voor mij compleet. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet. Het is nooit te laat om iets nieuws te leren.”

Ook de overstap maken richting de zorg als Radiotherapeutisch laborant in opleiding?

Bekijk de vacatures!