Skip to main content
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 10-04-2025

Zorgen dat medewerkers kunnen zorgen

Nina is arboarts in het Erasmus MC en draagt zorg voor de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van 17.000 medewerkers. “Zij bieden elke dag de allerbeste zorg. Wij helpen hen om dit gezond en veilig te kunnen blijven doen.”  

Nina Lansdorp, arboarts, Erasmus MC

Van SEH naar bedrijfsgeneeskunde

Nina’s loopbaan begon op de SEH. Ze promoveerde op hyperbare zuurstoftherapie en werd uiteindelijk medisch directeur van vijf behandelklinieken. “Dat vond ik een geweldige baan, vooral door de combinatie van management, zorg en onderzoek," vertelt Nina.  

Toch miste ze het directe contact met patiënten. In de bedrijfsgeneeskunde vond ze een nieuwe uitdaging. “Ik hield me steeds minder bezig met zorg en meer met vergaderen. Bij de interne arbodienst van het Erasmus MC vind ik dezelfde combinatie van zorg, beleid en onderzoek, en kan ik tegelijkertijd bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor al onze medewerkers. Zeker nu de werkdruk hoog is, is het essentieel om tevreden en fitte medewerkers te hebben en te houden.” 

De dagelijkse praktijk

Nina houdt verzuim- en arbeidsomstandigheden spreekuren. “Ik zie bijvoorbeeld mensen die dreigen uit te vallen. Zoals een zwangere medewerker die merkt dat het werk zwaarder wordt en advies nodig heeft.” Daarnaast werkt ze nauw samen met leidinggevenden van zieke medewerkers. "Ik hou het contact met hen graag laagdrempelig en praktisch. Ze waarderen het dat ze een helder advies krijgen en dat we ondersteuning bieden naast hun vele andere taken." 

Situaties beter begrijpen

Om haar werk optimaal te kunnen uitvoeren, loopt Nina geregeld een dag mee met collega’s met verschillende functies in het ziekenhuis. “Binnenkort bijvoorbeeld met de facilitaire dienst. Dat helpt enorm, want als iemand daarna met een klacht komt, kan ik me beter inleven.”  

Ook Nina’s eerdere ervaring in het ziekenhuis helpt haar in deze functie. “Ik snap de uitdagingen die een leidinggevende heeft rondom gezondheid en verzuim. Ik ken de hoge werkdruk in de zorg en het nachtwerk. Ik heb zelf ook ervaren welke spanning het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek met zich meebrengt. Dat helpt om situaties beter te begrijpen.”  

“Dit werk kan echt het verschil maken.”

Achterliggend arbeidsconflict

Goed analyseren en doorvragen is cruciaal in deze functie, vertelt Nina. "Soms komen mensen bij mij met fysieke klachten. Als je doorvraagt, blijkt een arbeidsconflict de oorzaak. Door het juiste gesprek te voeren, kan ik iemand helpen het probleem aan te pakken. Ook de leidinggevende begrijpt dan beter wat er aan de hand is. Als je dat niet ziet, zit iemand zo drie of vier maanden langer ziek thuis. Dit werk kan echt het verschil maken." 

Grote organisatie 

"Ik vind het geweldig om te zien hoe alles werkt in een grote organisatie. Welke diensten worden verleend, hoe functies onderling samenhangen, welke managementstijlen er zijn en hoe dat invloed heeft op verzuim." 

Het menselijke aspect blijft voor Nina het meest waardevol. "Ik hou van mensen: wat drijft hen, wat is belangrijk voor hen? Als je dat niet begrijpt, mis je de kern in je adviezen. Ook de expertise binnen handbereik maakt mijn werk prettig. Bij een externe arbodienst moet je specialisten vaak inhuren. Hier werken we direct samen en is er dagelijks overleg." 

Wetenschappelijk onderzoek

Nina’s doel is om haar werk als bedrijfsarts te combineren met wetenschappelijk onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. “Mijn droom is een academische werkplek te creëren binnen de arbodienst, zodat we bedrijfsgeneeskunde wetenschappelijk verder kunnen ontwikkelen”  

“Bedrijfsgeneeskunde is breed en flexibel. Het is geen zorg aan het bed, maar wel ongelooflijk waardevol werk. Ik raad iedereen die bijna klaar is met coschappen aan een dagje mee te komen lopen, want dit vak biedt veel mogelijkheden voor wie van situaties analyseren, advies geven over gezond werken én van mensen houdt.” 

Ook aan de slag binnen de Arbodienst?

Bekijk de vacature