Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
ic verplk

IC verpleegkundige in opleiding

Ben jij verpleegkundige en gaat jouw hart sneller kloppen van acute, intensieve zorg? Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Groei door tot IC verpleegkundige bij het Erasmus MC! 

IC verpleegkundige worden?

Herman en Bart vertellen over hun opleiding

IC verpleegkundige worden?

/

Opleiding op maat

In een periode van ongeveer 1,5 jaar leiden we je op tot IC verpleegkundige. Samen met jou maken we een opleiding op maat, rekening houdend met je eerdere ervaring en opleiding. Doordat we flexibel opleiden kun je de opleiding ook volgen als je liever parttime werkt. 

Je start met een voorwerkperiode waarin jij kennis maakt met het ziekenhuis en het werk op de Intensive Care. Even landen in een nieuwe omgeving. Na deze periode start je met de opleiding. Het theoriegedeelte van de opleiding volg je aan onze eigen Erasmus MC Academie. Maar het meeste leer je in de praktijk, door verschillende stages op de twee IC's. Je wordt gekoppeld aan een ervaren collega die jou goed begeleidt, zodat je je in je eigen tempo kunt ontwikkelen tot IC verpleegkundige. 

Solliciteer nu

Leren met EPA's

Tijdens de CZO erkende opleiding leer je hoe vitale functies van de patiënt bewaakt, ondersteunt en overgenomen moeten worden. Je gaat aan de slag met bouwstenen die we EPA's (Entrustable Professional Activities) noemen: 

  • De opleiding start met de BAZ (Basis Acute Zorg). Hierin maak je kennis met de vitale functies van de respiratie, circulatie, het centraal zenuwstelsel en hun samenhang. Ook leer je meer over de ABCDE-methodiek en klinisch redeneren op een IC. 
  • Ook krijg je specifieke EPA's aangeboden gericht op het werken op een IC in een academisch ziekenhuis. Zo haal jij alles uit je opleiding. 
  • Je bent als student zelf in 'the lead'. Jij geeft sturing aan je leerproces en leerroute waardoor de opleiding helemaal op jou is afgestemd. Maatwerk dus. 
  • Je combineert studeren met de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Je leert van het samenwerken met ervaren gediplomeerd IC verpleegkundigen en medestudenten.
  • Met vakdocenten spar je over de theorie en praktijkvoorbeelden. Je bouwt je eigen portfolio op, alles staat in het teken van jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.
  • Je wordt intensief begeleid door docenten, praktijkbegeleiders en coaches.
“Het voordeel van de opleiding in het Erasmus MC? Alle ziektebeelden komen voorbij!”

Thijs, IC verpleegkundige in opleiding

Aan de slag

Heb je de opleiding afgerond? Dan ga je, als er ruimte is op de afdeling, aan de slag op de algemene IC of de IC Hartbewaking waar je je verder kunt verdiepen in de complexe en bijzondere ziektebeelden die we in het Erasmus MC zien. Denk aan een multitrauma na een zwaar ongeluk, patiënten die herstellen van een levertransplantatie of een zeldzame aandoening. En wil je je na je opleiding nog verder ontwikkelen? Mogelijkheden genoeg. Specialiseer je bijvoorbeeld in de ECMO of groei door tot IC practitioner. 

Kopje koffie?

'Ben jij verpleegkundige en heb je interesse in de opleiding? Of gewoon een keer een dagje meelopen? Ik kijk graag samen met jou naar de mogelijkheden! Stuur me een appje en we maken direct een afspraak.' - Michaël Daniels, praktijkopleider IC.

T: 06 296 336 24
E: POL-icv4@erasmusmc.nl

 

Stuur een WhatsApp
ic verpleegkundige, erasmus mc

Acute as

Je bent onderdeel van dé acute as van het Erasmus MC waar we iedere dag tot het uiterste gaan. De acute as bestaat uit de afdelingen Intensive Care Volwassenen, Anesthesiologie, Operatiekamers, Spoedeisende Hulp en het Traumacentrum Zuidwest-Nederland. Van de eerste opvang van een patiënt met een multitrauma, tot de meest complexe operaties op onze OK. Een unieke werkomgeving! Samen werken we hard aan het verbeteren van de zorg van vandaag en de uitdagingen van morgen. Voor onze patiënten, maar ook voor jou, kijkend naar de vele opleidingsmogelijkheden. Zoals ook deze opleiding tot IC verpleegkundige