Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date

Werken aan beter worden is jezelf blijven ontwikkelen

IC-verpleegkundige Volwassenen

De afdeling Intensive Care Volwassenen is een level 3 IC. We hebben 56 fysieke IC bedden en nemen ruim 3.000 patiënten per jaar op. Patiënten met zwaar hoofdletsel, patiënten die herstellen van complexe operaties als een longtransplantatie of die te maken hebben met ernstige respiratoire problemen. Hier word je elke dag uitgedaagd.

Kijk mee op de afdeling IC Volwassenen

Paul vertelt meer over zijn werk

Kijk mee op de afdeling IC Volwassenen

/

Heel wat ziektebeelden zie je niet op andere IC's

Je komt op onze IC Volwassenen heel wat ziektebeelden tegen, die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. De helft van onze patiënten wordt opgenomen na electieve chirurgie, hart-, long- en levertransplantaties, neurochirurgie en gastro-intestinale chirurgie. De andere helft bestaat uit acute opnames zoals (neuro)trauma, neurologische aandoeningen (SAB), sepsis en andere acute aandoeningen. We hebben ons de laatste jaren toegelegd op de behandeling van patiënten met ernstige respiratoire problemen. We hebben daardoor veel ervaring met de ECMO,  een soort hart-long-machine. 

Marjolein Steenporte IC verpleegkundig in opleiding

Urenlang gefocust op één patiënt

"Juist de ernstig zieke patiënten met complexe ziektebeelden vind ik een uitdaging." - Marjolein, IC-verpleegkundige in opleiding

Lees verder

Ik ben enorm trots

"Mijn collega’s en ik zijn erg goed in ons vak, vind ik. Anders zaten we hier niet. Dat maakt je trots. Het is een prachtig vak, je wordt voortdurend uitgedaagd het beste uit jezelf te halen." - Jasmijn, IC-verpleegkundige

Hartbewaking plus

"Er komen hier patiënten voornamelijk na een reanimatiesetting. Patiënten met hartfalen of hartritmestoornissen, een hele diverse patiëntenpopulatie. Ik noem het eigenlijk hartbewaking plus." - Kim, IC-verpleegkundige Hartbewaking

Je hebt het in je

Bij het Erasmus MC werk je op de IC van een van de beste ziekenhuizen van Europa. Dat vraagt nogal wat van je. Zijn we daarom op zoek naar supermannen en -vrouwen? Helemaal niet.

Wij verwachten niet dat je alles al geleerd hebt, maar wel dat je graag wilt leren. We eisen niet dat je alles al kan, wel dat je het wilt proberen. Een CV van 10 kantjes is niet persé nodig, wel dat je het beste uit jezelf wilt halen.

De meest intensieve IC van de regio

Onder meer door de vergrijzing en nieuwe behandelmethoden stijgt de vraag naar academische zorg.  Daardoor wordt een steeds groter beroep gedaan op onze IC. Vanuit de hele regio komen patiënten die academische expertise nodig hebben op onze IC om behandeld te worden. De gemiddelde bezetting is dan ook hoog. Om ervoor te zorgen dat iedere patiënt de intensieve zorg krijgt die hij nodig heeft, werken we nauw samen met ziekenhuizen in de regio, zoals het IJsselland Ziekenhuis. Wij concentreren ons op de academische zorg, de zorg voor complexe patiënten. Patiënten die iets minder intensieve zorg nodig hebben, worden indien mogelijk verplaatst.

ECMO-training

Bekijk deze video

ECMO-training

/

De enige IC met een medisch ethicus in het team

Op onze IC kom je zwaardere gevallen tegen dan op de meeste andere IC’s. Denk aan patiënten die herstellen van een longtransplantatie, of meervoudige trauma’s. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee voor de intensivisten en de verpleegkundigen. En het roept regelmatig ethische vragen op. Is het nog wel humaan om door te gaan met de behandeling? Hoe ga je om met familieleden die onmogelijke eisen stellen? Overlijdt een patiënt eerder als je hem morfine geeft? Omdat zulke vragen op elk moment voor kunnen komen, maakt de bekende medisch ethicus Erwin van Kompanje, deel uit van het team. Dat geeft onze verpleegkundigen een gerust gevoel.

“Omdat ik het beademingsstuk heel interessant vind ben ik mij verder gaan specialiseren tot Ventilation Practitioner.”

Karin van Burgh, IC-verpleegkundige

Vraag de apotheker om advies

De patiënten op onze IC hebben vaak ingewikkelde aandoeningen en gebruiken veel, vaak zware geneesmiddelen. Daarom werkt er een ziekenhuisapotheker op onze IC. Die helpt intensivisten en IC-verpleegkundigen om medicatiefouten te voorkomen. Wel zo’n veilig idee. De IC van Erasmus MC is de eerste en een van de weinige IC’s met een eigen apotheker.

Nog niet gediplomeerd? Leer het vak bij ons!

Ben jij een gediplomeerd en BIG geregistreerde verpleegkundige met minimaal 1 jaar werkervaring in een ziekenhuis? Kun jij het hoofd koel houden in complexe situaties? Ontwikkel je dan verder tot IC-verpleegkundige. Volg college op onze eigen Erasmus MC Academie en leer van onze ervaren vakdocenten. 

Doorgroeien tot IC-verpleegkundige

Hilde vertelt over haar ervaringen op de afdeling IC Volwassenen

Doorgroeien tot IC-verpleegkundige

/

Meer weten of een dagje meelopen?

"Ben je verpleegkundige en wil je meer weten over het werken op onze IC? Kom eens langs om te praten of loop een dagje mee met onze verpleegkundigen." - Gerrie van der Veen, teamleider IC Volwassenen

T: 06 533 922 81
E: g.vanderveen@erasmusmc.nl

Gerrie van der Veen