Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
IC verpleegkundige

IC verpleegkundige Volwassenen

De afdeling Intensive Care Volwassenen is een level 3 IC. We hebben 56 fysieke IC bedden en nemen ruim 3.000 patiënten per jaar op. Patiënten met zwaar hoofdletsel, patiënten die herstellen van complexe operaties als een longtransplantatie of die te maken hebben met ernstige respiratoire problemen. Hier word je elke dag uitgedaagd.

Het beste uit jezelf halen op de IC

Diederik, Lizzy en Sam vertellen over hun werk

Het beste uit jezelf halen op de IC

/

Heel wat ziektebeelden zie je niet op andere IC's

Op onze IC Volwassenen concenteren wij ons op academische zorg, de zorg voor complexe patiënten. Daarom kom je hier als IC verpleegkundige heel wat ziektebeelden tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Vanuit de hele regio komen patiënten die academische expertise nodig hebben op onze IC om behandeld te worden. De helft van onze patiënten wordt opgenomen na electieve chirurgie, hart-, long- en levertransplantaties, neurochirurgie en gastro-intestinale chirurgie. De andere helft bestaat uit acute opnames zoals (neuro)trauma's, neurologische aandoeningen (SAB), sepsis en andere acute aandoeningen. 

Mijn meest complexe patiënt

IC verpleegkundigen vertellen over hun werk

Mijn meest complexe patiënt

/

De meest intensieve IC van de regio

Op onze IC werken we met de meest innovatieve apparatuur en volgens de laatste ontwikkelingen. Met een groot palet aan devices kunnen we steeds meer betekenen voor onze patiënten. Denk aan de ECMO, LVAD of de Impella. Jij werkt vaak als eerste met de nieuwste technieken. 

Innovatieve devices

De diversiteit op de IC Thoraxchirurgie is groot. Patiënten die een harttransplantatie krijgen of een bypass operatie. Complexe ziektebeelden waarvoor veel medische apparatuur ingezet wordt om de patiënt te ondersteunen.

Technische uitdagingen

Wilco vertelt erover

Technische uitdagingen

/

ECMO

We hebben ons de laatste jaren toegelegd op de behandeling van patiënten met ernstige respiratoire problemen. We hebben daardoor veel ervaring met de ECMO, een soort hart-long-machine. 

ECMO-training

Bekijk deze video

ECMO-training

/

Je hebt het in je

Bij het Erasmus MC werk je op de IC van een van de beste ziekenhuizen van Europa. Dat vraagt nogal wat van je als IC verpleegkundige. Zijn we daarom op zoek naar supermannen en -vrouwen? Helemaal niet.

Wij verwachten niet dat je alles al weet, maar wel dat je graag wilt leren. We eisen niet dat je alles al kan, wel dat je het wilt proberen. Een CV van 10 kantjes is niet nodig, wel dat je het beste uit jezelf wilt halen.

Nog geen IC verpleegkundige? Leer het vak bij ons!

Ben jij een gediplomeerd verpleegkundige en wil je graag doorgroeien tot IC verpleegkundige? Je bent van harte welkom! Je volgt de op maat gemaakte opleiding op onze eigen Erasmus MC Academie en doet praktijkervaring op tijdens de verschillende stages op de IC. Hier word je gekoppeld aan een ervaren collega die jou goed begeleid, zodat jij je op jouw tempo kunt ontwikkelen tot IC verpleegkundige. 

Doorgroeien tot IC verpleegkundige

Hilde vertelt over haar ervaringen op de afdeling IC Volwassenen

Doorgroeien tot IC verpleegkundige

/

De enige IC met een medisch ethicus in het team

Op onze IC kom je zwaardere gevallen tegen dan op de meeste andere IC’s. Denk aan patiënten die herstellen van een longtransplantatie, of meervoudige trauma’s. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee voor de intensivisten en de verpleegkundigen. En het roept regelmatig ethische vragen op. Is het nog wel humaan om door te gaan met de behandeling? Hoe ga je om met familieleden die onmogelijke eisen stellen? Overlijdt een patiënt eerder als je hem morfine geeft? Omdat zulke vragen op elk moment voor kunnen komen, maakt de bekende medisch ethicus Erwin van Kompanje, deel uit van het team.

Vraag de apotheker om advies

De patiënten op onze IC hebben vaak ingewikkelde aandoeningen en gebruiken veel, vaak zware geneesmiddelen. Daarom werkt er een ziekenhuisapotheker op onze IC. Die helpt intensivisten en IC verpleegkundigen om medicatiefouten te voorkomen. Wel zo’n veilig idee. De IC van Erasmus MC is de eerste en een van de weinige IC’s met een eigen apotheker.

Meer weten of dagje meelopen?

"Wil je meer weten of een dagje meelopen op onze Intensive Care Volwassenen? Bel me gerust of stuur een WhatsApp, dan bespreken we de mogelijkheden met elkaar." - Anouk van Rosmalen, recruiter

T: 0631135071
E: werkenbij@erasmusmc.nl

Stuur Anouk een WhatsApp
Anouk van Rosmalen, recruiter Erasmus MC