Gepubliceerd op 08-03-2021
Voor het nieuwe televisieprogramma BN'ers in het ziekenhuis: Leren van de helden liepen vier bekende Nederlanders een aantal weken stage in het Erasmus MC. Isa Hoes heeft haar stage onder begeleiding van obstetrieverpleegkundigen Ridiën File (39) en Angeline Dekker (26) met vlag en wimpel afgerond. De twee enthousiaste obstetrieverpleegkundigen vertellen hoe zij deze bijzondere periode ervaren hebben.
“Hoe vaak krijg je nu zo’n kans?”, zegt Angeline. “Dit was echt een once in a lifetime experience voor mij. Ik moest enorm uit mijn comfortzone, maar dit was een prachtige kans om te laten zien hoe mooi en veelzijdig het vak van obstetrieverpleegkundigen is.” Hetzelfde geldt voor Ridiën. “Ik wil mijn enthousiasme voor het vak overbrengen op anderen. Het is zo mooi. Dat je dat nu aan heel Nederland kan laten zien is natuurlijk fantastisch.”
Bekende Nederlander Isa Hoes liep dus stage op de afdeling Verloskunde met Angeline en Ridiën als enthousiaste mentoren. Hoewel zij het beiden als enorme kans en uitdaging zagen, was er van te voren toch wel wat spanning. “Ik dacht wel: o jee, waar heb ik nu weer ja tegen gezegd?”, vertelt Ridiën. “Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken. Ik dacht dat Isa gewoon mee zou lopen met een camera er achteraan, maar ik moest ook een microfoon op enzovoort. Het is natuurlijk gewoon een professionele productie. Ik had echt geen idee haha.”
“Ik dacht wel: o jee, waar heb ik nu weer ja tegen gezegd?”
Ridiën, obstetrieverpleegkundige
Isa liep mee als volwaardig stagiaire vertelt Angeline. “Ze was heel leergierig en wilde alles weten. Ze stelde super veel vragen en is een echte aanpakker. Ook als de camera’s niet draaide ging ze met me mee naar mijn patiënten.”
“Isa was in het begin net zo zenuwachtig als wij dat waren", vervolgt Ridiën. "Ook voor haar was dit natuurlijk totaal nieuw. Ze was heel bang om in de weg te lopen, maar ik heb haar direct aan het werk gezet. Je bent stagiaire of niet, toch? Dat deed ze ook met veel plezier. Ze was echt onderdeel van ons team.”
Isa kwam zelfs na een intensieve dagdienst speciaal terug naar Rotterdam om haar eerste bevalling mee te maken. Ook Ridiën kwam na haar dagdienst weer terug om haar hierbij te ondersteunen. “Dat was heel bijzonder, vooral voor Isa. Het is toch een heel intiem moment waar je onderdeel van mag zijn. Dat vind ik ook een van de meest bijzondere dingen van mijn werk.”
Maar het werk van Angeline en Ridiën heeft ook een andere kant. “Wij verlenen hier als academisch ziekenhuis derdelijnszorg. Dat betekent dat wij de meest complexe ziektebeelden en bevallingen zien”, vertelt Angeline. “Denk aan extreem zieke zwangeren op onze Critical Care Unit, code rood sectio’s, opvang van extreem prematuren en zwangerschapsafbrekingen omdat het kindje niet levensvatbaar is. Dat zijn heftige dingen, maar wel een groot onderdeel van het werk. We hebben Isa hier wel in meegenomen, maar dit is niet gefilmd omdat het te intiem en ingrijpend is. We vinden het belangrijk om te vertellen, omdat het er wel bij hoort”, zegt Ridiën.
“Het was best intensief, maar wel ontzettend leuk om te doen.”
Angeline, obstetrieverpleegkundige
“Ondanks dat het heftig is, heeft het ook iets heel moois”, vervolgt Angeline. “Je begeleidt ouders in alles wat ze meemaken. Mensen denken vaak dat het altijd vreugde is op onze afdeling. Maar het is niet altijd een roze wolk, er is soms ook veel verdriet. Mensen zijn op hun kwetsbaarst en ik vind het mooi om juist dan iets te kunnen betekenen.”
Angeline en Ridiën hebben een bijzondere ervaring achter de rug. “Ik vond het wel intensief”, zegt Angeline. “Zeker om dat je veel moest schakelen tussen je patiënten en het filmen. Maar ik vond het wel ontzettend leuk om te doen. Ik heb zo gelachen met Isa, het is jammer dat ze weer weg is. We missen haar echt.”
“Ik ben heel trots dat we meegewerkt hebben aan deze prachtige productie. Hopelijk kunnen we veel mensen inspireren om ook het vak in te gaan”, eindigt Ridiën.
Op geen enkele andere afdeling kan een stabiele situatie zo snel veranderen in een acute, levensbedreigende situatie als op de afdeling Verloskunde. Dat vraagt heel wat van je als obstetrieverpleegkundige. Vooral als je werkt in een omgeving waar hoogcomplexe zwangerschappen en bevallingen aan de orde van de dag zijn. Wil jij ook iedere dienst uitgedaagd worden om alles uit je vak te halen?
Ontdek jouw mogelijkheden!