Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 03-01-2018

Iris van der Welle is senior hemato-oncologieverpleegkundige bij het Erasmus MC Kanker Instituut. Ze werkt binnen de kliniek Hematologie waar patiënten behandeld worden tegen alle soorten bloedkanker, zoals bijvoorbeeld acute leukemie of lymfomen.

Afbeelding
“De ziektebeelden zijn complex omdat bloed door je hele lichaam zit, en dat maakt de behandeling intensief.”

Complexe ziektebeelden

"Op de afdeling waar ik werk komen alle soorten bloedkanker voor zoals bijvoorbeeld acute leukemie of lymfomen. De ziektebeelden zijn complex omdat bloed door je hele lichaam zit, en dat maakt de behandeling intensief. Patiënten krijgen een hoge dosis chemotherapie en worden dan 4-6 weken beschermend geïsoleerd."

Beschermen voor infecties

"Door de behandeling wordt de gehele afweer kapot gemaakt. Je moet patiënten dan zoveel mogelijk beschermen voor infecties van buitenaf. Vroeger liep je dan als verpleegkundige nog in een speciaal pak rond om de kans op infecties te beperken. Tegenwoordig wordt dit ondervangen door speciale filters en sluizen in de kamers wat de lucht zuivert en de patiënt beschermt."

“Je wordt continu uitgedaagd om klinisch te redeneren.”

Je ziet de patiënt in zijn totaalheid

"Ik heb voor deze specialisatie gekozen vanwege de combinatie van verpleegtechnische en psychosociale zorg die deze patiënten zo hard nodig hebben. Je ziet de patiënt in zijn totaalheid. Patiënten zijn hier snel vitaal bedreigd. In een paar uur kunnen ze in septische shock raken. Je wordt als verpleegkundige continu uitgedaagd om klinisch te redeneren."

Belangrijke rol in HOVON studies

"Binnen de oncologie, hematologie werk je met HOVON studies. Bijna elke patiënt wordt een studie aangeboden om daarin te participeren. Je speelt als verpleegkundige een belangrijke rol hierin. Onder andere door voorlichting te geven en een beeld te schetsen wat patiënten kunnen verwachten en dat vervolgens ook gedoseerd te doen."

Afbeelding

Voldoening is groot

"Je bent als verpleegkundige hier nooit uitgeleerd. Elke patiënt is anders en reageert anders. Mensen zeggen vaak ‘je hebt zwaar werk’ maar de voldoening is dan ook groot. Patiënten gaan door een diep dal en als verpleegkundige kun je op dat moment een belangrijke bijdrage leveren." 

Hier kun je het verschil maken

"Erasmus MC wordt steeds beter en ik probeer mijzelf ook steeds beter te maken. Ik blijf scherp en alert en gedreven en kritisch naar verbeteringen. Dit heb je wel nodig om als verpleegkundige bij het Erasmus MC te kunnen werken. Hier kun je het verschil maken."

Afbeelding

Meer weten over werken als oncologie-verpleegkundige bij Erasmus MC?

Heb je ook passie voor het vak van oncologieverpleegkundige en wil je er meer over weten? We vertellen je graag meer over jouw mogelijkheden.

Lees verder