Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 05-03-2018

Pien Beltman is themadirecteur bij het Erasmus MC. Vanuit haar woonplaats Utrecht komt ze dagelijks met veel plezier richting Rotterdam om aan het werk te gaan.

Afbeelding
“Ik vind het leuk om te bedenken welke weg ik moet bewandelen om te zorgen dat iets voor elkaar komt.”

Van huis uit jurist

"Tijdens mijn studie Rechten kwamen twee juristen van het UMC Utrecht een verhaal vertellen en dat bleek een eye-opener: dáár wilde ik wat mee! Na mijn studie kwam ik inderdaad bij het UMC Utrecht terecht, en daarna bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De combinatie zorg/recht bleek perfect. Juridische vraagstukken in de zorg zijn vaak persoonlijk. Dat menselijke aspect spreekt me aan."

Grote lijnen zien

"Dat ik als themadirecteur bij Erasmus MC niet veel meer met het recht bezig ben, vind ik niet erg. Een 'echte' jurist gaat helemaal op in één casus, ik wil juist graag de grote lijnen zien. Maar mijn opleiding en werkervaring als jurist en later als bestuurssecretaris bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en AMC hebben me geleerd analytisch te denken. En dat komt me als themadirecteur goed van pas. Als er hier een complex vraagstuk speelt, ben ik goed in staat om dat te ontrafelen. Goed focussen en dan naar een oplossing."

“Ik ben zelf niet opgeleid in de zorg, daarom vind ik alles wat we doen indrukwekkend!”

Bedrijfsvoering

"Binnen mijn organisatieonderdeel zijn er vijf afdelingshoofden en één themadirecteur. Samen met elk afdelingshoofd ben ik verantwoordelijk voor de afdeling. Dit zijn de Anesthesiologie, IC Volwassenen, het OK-complex, Spoedeisende Hulp en Traumacentrum Zuidwest Nederland. Grof gezegd ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van de verpleegkundige tak en de bedrijfsvoering. Het afdelingshoofd voor de medisch-inhoudelijke kant inclusief wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. In de praktijk zijn die onderdelen niet zo strikt gescheiden. Verder ben ik betrokken bij een aantal grote projecten in het Erasmus MC zoals de verbouwing van het Sophia Kinderziekenhuis en de kwaliteitsaccreditatie Qmentum."

Lijntjes aan elkaar knopen

"Mijn dag bestaat uit heel veel vergaderen. Bij mij komen veel lijntjes bij elkaar, en waar mogelijk knoop ik die aan elkaar. Een signaal van een manager kan ook effect hebben op een andere afdeling dan waar hij/zij over gaat. Ik leg de lijn met andere afdelingen en deel het zo nodig in het themabestuur, met het themabureau en/of met mijn collega directeuren of met de Raad van Bestuur. Ik neem beslissingen binnen mijn organisatieonderdeel en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is. En dat informeren doe ik op maat zodat iedereen over de voor hem/haar relevante informatie beschikt en zo het gewenste resultaat wordt bereikt. 

Ik heb geleerd om antennes te ontwikkelen voor wat er speelt, en hoe daarmee om te gaan. Dat ligt me ook. Ik vind het leuk om te bedenken welke weg ik moet bewandelen om te zorgen dat iets voor elkaar komt."

“Er werken leuke mensen. Er werken slimme mensen. Er werken echte Rotterdammers!”

Verbinding met afdelingen

"Tijdens mijn inwerkperiode heb ik op alle afdelingen meegelopen. Dat doe ik nog steeds zoveel als de tijd het toelaat. Dat is heel nuttig en ik moet zorgen dat ik dat blijf doen. Altijd als ik meeloop ben ik onder de indruk, ik vind het zo mooi wat de mensen op de werkvloer doen! Op de IC merkte ik hoe veeleisend die baan is. Ik wist het al wel, maar nu heb ik het zelf gevoeld. En dan de Spoedeisende Hulp: wat een adrenalinestoot krijg je als er een trauma binnenkomt. En het is emotioneel zwaar. Het meelopen dient meerdere doelen. Ik snap goed wat het werk inhoudt, ik hoor en zie wat er speelt, en ik kan zaken toetsen."

Een organisatie om trots op te zijn

"We zijn het grootste ziekenhuis van Nederland, we zijn sterk op het vlak van wetenschappelijk onderzoek. Er werken leuke mensen, er werken slimme mensen, er werken echte Rotterdammers. Het is er nooit rustig en kabbelend. Er staan altijd grote projecten op ons te wachten. Genoeg te doen dus. Voor mij is die ambitie de reden om in het Erasmus MC te werken. Het is een organisatie om trots op te zijn!"

Ontdek jouw mogelijkheden bij Erasmus MC

Ben je geïnspireerd door de ervaringen van Pien? Wil jij ook aan de slag in een managementfunctie bij de grootste, en misschien wel meest innovatieve, zorgorganisatie van Nederland? Bekijk onze actuele vacatures.

Naar de vacatures