Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date
  • Gepubliceerd op 05-03-2018

Pien Beltman (41) is themadirecteur bij het Erasmus MC. Getrouwd met Peter en samen hebben ze drie opgroeiende kinderen: Hidde, Dieuwke en Teun. Vanuit haar woonplaats Utrecht komt ze dagelijks met veel plezier richting Rotterdam om aan het werk te gaan.

Afbeelding
“Ik vind het leuk om te bedenken welke weg ik moet bewandelen om te zorgen dat iets voor elkaar komt.”

Van huis uit jurist

"Tijdens mijn studie Rechten kwamen twee juristen van het UMC Utrecht een verhaal vertellen en dat bleek een eye-opener: dáár wilde ik wat mee! Na mijn studie kwam ik inderdaad bij het UMC Utrecht terecht, en daarna bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De combinatie zorg/recht bleek perfect. Juridische vraagstukken in de zorg zijn vaak persoonlijk, ze gaan over het wezen van de mens. Dat menselijke aspect spreekt me aan."

Grote lijnen zien

"Dat ik als themadirecteur bij Erasmus MC niet veel meer met het recht bezig ben, vind ik niet erg. Een 'echte' jurist gaat helemaal op in één casus, ik wil juist graag de grote lijnen zien. Maar mijn opleiding en werkervaring als jurist en later als bestuurssecretaris bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en AMC hebben me geleerd analytisch te denken, en dat komt me als themadirecteur heel goed van pas. Als er hier een complex vraagstuk speelt, ben ik goed in staat om dat te ontrafelen. Goed focussen en dan naar een oplossing."

“Ik ben zelf niet opgeleid in de zorg, daarom vind ik alles wat we doen indrukwekkend!”

Bedrijfsvoering

"Binnen mijn organisatieonderdeel zijn er vijf afdelingshoofden en één themadirecteur. Samen met elk afdelingshoofd ben ik verantwoordelijk voor de afdeling. Dit zijn de Anesthesiologie, IC Volwassenen, het OK-complex, Spoedeisende Hulp en Traumacentrum Zuidwest Nederland. Grof gezegd doe ik de bedrijfsvoerende kant en het afdelingshoofd de medisch-inhoudelijke kant, maar in de praktijk lopen die twee door elkaar heen. Onder bedrijfsvoering vallen bijvoorbeeld de financiën, het HR-beleid en bepaalde grote projecten zoals momenteel de verhuizing naar onze nieuwbouw." 

Lijntjes aan elkaar knopen

"Mijn dag bestaat uit heel veel vergaderen. Bij mij komen veel lijntjes bij elkaar, en waar mogelijk knoop ik die aan elkaar. Een signaal van een manager kan ook effect hebben op een andere afdeling dan waar hij/zij over gaat. Ik leg de lijn met andere afdelingen en deel het zo nodig in het themabestuur, met het themabureau en/of met mijn collega directeuren of zelfs met de Raad van Bestuur. Ik neem beslissingen binnen mijn organisatieonderdeel en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is. En dat informeren doe ik op maat zodat iedereen over de voor hem/haar relevante informatie beschikt en zo het gewenste resultaat wordt bereikt. 

Ik heb geleerd om antennes te ontwikkelen voor wat er speelt, en hoe daarmee om te gaan. Dat ligt me ook. Ik vind het leuk om te bedenken welke weg ik moet bewandelen om te zorgen dat iets voor elkaar komt."

“Er werken leuke mensen. Er werken slimme mensen. Er werken echte Rotterdammers!”

Verbinding met afdelingen

"Tijdens mijn inwerkperiode heb ik veel op de afdelingen meegelopen. Het was heel nuttig en ik moet zorgen dat ik dat blijf doen. Altijd als ik meeloop ben ik onder de indruk, ik vind het zo knap wat de mensen op de werkvloer doen! Op de IC merkte ik hoe veeleisend die baan is. Ik wist het al wel, maar nu heb ik het zelf gevoeld. En dan de Spoedeisende Hulp: wat een adrenalinestoot krijg je als er een trauma binnenkomt! En het is emotioneel zwaar. Het meelopen dient meerdere doelen. Ik snap goed wat het werk inhoudt, ik hoor en zie wat er speelt, en ik kan zaken toetsen."

Een organisatie om trots op te zijn

"We zijn het grootste ziekenhuis van Nederland, we zijn sterk op het vlak van wetenschappelijk onderzoek. Er werken leuke mensen, er werken slimme mensen, er werken echte Rotterdammers.

Het is er nooit rustig en kabbelend. De komende tijd werken we hard aan de verhuizing naar onze nieuwbouw. Daarna staan er weer nieuwe grote projecten op ons te wachten, zoals het nieuwe kwaliteitssysteem en de accreditatie. Genoeg te doen dus. Ik vind die ambities juist leuk aan het Erasmus MC. Het is een organisatie om trots op te zijn!"