Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 27-11-2020

Wat hebben toerisme en gezondheidszorg met elkaar gemeen? Voor vrijwilliger Christina van Onlangs (70) is het helder: "Zowel toeristen als patiënten verdienen de beste hospitality die ik ze kan bieden." Met haar jarenlange ervaring in de reisbranche weet Christina als geen ander hoe ze patiënten en bezoekers bij Erasmus MC gastvrij verwelkomt. "Ik wil het bezoek aan Erasmus MC zo aantrekkelijk mogelijk maken."

Christina, vrijwilliger Erasmus MC

Wereldreiziger

De geboren en getogen Rotterdamse Christina bracht haar hele werkzame leven door in de reisbranche. "Ik heb veel van de wereld gezien. De laatste jaren stond ik voor de klas en droeg ik mijn kennis over. Gastvrijheid staat voor mij centraal, daar gaat het om: een fijne ervaring geven." Ook al is Christina een aantal jaar met pensioen, van stilzitten is geen sprake. "Gelijk na mijn pensioen ging ik aan de slag bij de Cruise Port Rotterdam. Daar zorg ik voor het reilen en zeilen in en om de terminal zodra er een schip aanmeert of vertrekt. Ik voel me nog veel te vitaal om te stoppen met werken!"

“Ik zag de oproep voor vrijwilligerswerk en dat sprak me gelijk aan.”

Zo moeder zo dochter

En daar bleef het niet bij. Sinds 2,5 jaar werkt Christina ook als vrijwilliger bij Erasmus MC: "Ik zag de oproep voor vrijwilligerswerk en dat sprak me gelijk aan. Toeval of niet, maar mijn moeder heeft hier destijds ook vrijwilligerswerk gedaan. In het toenmalige Dijkzigt Ziekenhuis. Best bijzonder dat ik in haar voetsporen treed." 

Gloednieuw ziekenhuis

In mei 2018 opende Erasmus MC haar nieuwbouw. Een bijzonder moment. "Een half jaar voordat de nieuwbouw open ging ben ik gestart. Ik heb de verhuizing meegemaakt. Alles was nieuw, ook voor onze patiënten en bezoekers. Onze groep vrijwilligers had een belangrijke rol in het wegwijs maken in het nieuwe ziekenhuis. Nog steeds. Het is een groot gebouw, maar ik weet inmiddels goed mijn weg goed te vinden", lacht Christina.

“De dankbaarheid is ontzettend groot.”

Vandaag de dag

"Nog steeds ervaar ik hoe belangrijk vrijwilligers voor patiënten en bezoekers zijn", vertelt Christina. "De dankbaarheid is ontzettend groot. Of het nu iemand is die voor het eerst in het Erasmus MC komt of een dialysepatiënt die meerdere keren per week terugkomt: een vriendelijk gezicht en luisterend oor wordt erg gewaardeerd. Het geeft mij veel voldoening. Het ene moment omdat ik iemand ondersteun bij de aanmeldzuil, het andere moment omdat ik een patiënt opvang die alleen naar het ziekenhuis komt voor een opname en behoefte heeft aan een praatje."

Wij zorgen ervoor

Ook voor de collega's in Erasmus MC heeft Christina een belangrijke rol. "Als ik tijdens mijn dienst eerste aanspreekpunt ben, dan bellen collega's vanuit de polikliniek mij als een patiënt begeleiding nodig heeft. Bijvoorbeeld om naar een volgende afspraak te gaan of naar de taxi wachtruimte. Het leuke is dat je dit samen met je collega vrijwilligers oppakt. We hebben een heel fijn team waarin we er met elkaar voor zorgen dat de patiënt een fijne ervaring heeft."

“Fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen.”

Impact coronavirus

Ineens was daar corona. "Van het één op het andere moment veranderde mijn werk bij de Cruise Port Rotterdam. Geen cruiseschepen met 3.000 passagiers voor een tour door Rotterdam, maar schepen die bemanningsleden repatrieerden onder begeleiding én met inachtneming van een streng protocol ten aanzien van afstand en hygiëne!"Bij de pakken neerzitten doet Christina allerminst. "Nu dit werk grotendeels is stilgevallen, draai ik meer diensten in het Erasmus MC. We krijgen veel complimenten van bezoekers dat de corona maatregelen zo goed geregeld zijn. Er zijn duidelijke looproutes en na ieder contact desinfecteren wij de aanmeldzuilen.Fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen en patiënten zich veilig voelen bij ons. Zelf heb ik me ook geen moment onveilig gevoeld en ga ik met plezier aan de slag in Erasmus MC!"  

Word vrijwilliger bij Erasmus MC

Wil jij je ook inzetten als vrijwilliger? Ben je minimaal 1 dagdeel van 4 uur per week beschikbaar? Solliciteer en word onderdeel van ons team!

Naar de vacature
Vrijwilligerswerk Erasmus MC

Een glimlach. Een luisterend oor. Een helpende hand.

Vrijwilligers bij Erasmus MC zijn van grote betekenis. Je geeft patiënten en bezoekers een prettige ervaring en tegelijk doe je zelf unieke ervaringen op.

Lees meer