Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 30-10-2017

Stephan is gastheer bij de informatiebalie bij de hoofdingang van het Erasmus MC. Hij heeft een chronische ziekte en kreeg de kans om als vrijwilliger aan de slag te gaan om als onderdeel van zijn herstel weer een werkritme op te bouwen.

Afbeelding Stephan, vrijwilliger
“Ik ben er trots op gastheer bij Erasmus MC te zijn.”

Teamwork

"Ik heb zuurstof nodig roept een patiënt die het ziekenhuis binnenloopt tegen me. Al snel had ik in de gaten dat deze patiënt onwel was en alarmeer ik de interne hulpdienst. Binnen een mum van tijd is er een arts bij die de zorg voor de patiënt in handen neemt. Ik heb goed gehandeld, gelukkig heb ik ervoor kunnen zorgen dat deze meneer geholpen wordt."Dit is slechts één van de voorbeelden die Stephan meemaakt als hij als vrijwilliger aan het werk is bij de informatiebalie bij de hoofdingang van het Erasmus MC. "Het maakt soms best indruk, gelukkig kan ik erover napraten met mijn collega's. Die samenwerking is fijn, je bent echt een team. En niet alleen met de vrijwilligers onderling, ook met de andere collega's van het Erasmus MC."

Grootste ziekenhuis

"Ik heb vaker vrijwilligerswerk gedaan bij sociale projecten in verschillende wijken van Rotterdam, maar had nog nooit in een ziekenhuis gewerkt. Ik wilde graag bij Erasmus MC aan de slag, van alle ziekenhuizen in de regio trok het grootste ziekenhuis me het meeste aan, middenin het hart van Rotterdam. Ik vind het fantastisch om te doen, geniet steeds weer als ik in de ontvangsthal sta en het visitekaartje mag zijn. Ik ben er trots op onderdeel van Erasmus MC te zijn."

Nooit uitgeleerd 

"Ik raak nooit uitgeleerd, kom steeds weer nieuwe vragen en situaties tegen die mij uitdagen. Het zijn niet alleen patiënten die bij mij terecht kunnen met vragen. Met enige regelmaat tref ik buitenlandse delegaties of onderzoekers die voor een werkbezoek naar het Erasmus MC komen en naar de weg vragen. Bezoekers en patiënten spreken soms geen Nederlands, dan schakel ik over op mijn beste Engels. Onlangs heeft Erasmus MC een nieuw elektronisch patiëntendossier in gebruik genomen, hiervoor moesten veel medewerkers getraind worden. Ik heb bij de trainingssessies geholpen, ontzettend leuk om te doen."

“De samenwerking is fijn, je bent echt een team.”

In goede handen

"Een patiënt die met een taxi naar Erasmus MC gebracht wordt voor behandeling of  onderzoek is ook in goede handen bij Stephan. "Patiënten die moeten dialyseren moeten vaak drie keer in de week naar het Erasmus MC voor behandeling. Ik breng deze patiënten naar de Dialyse afdeling en begeleid ze na behandeling weer naar de hoofdingang. Omdat dialysepatiënten vaak drie keer in de week voor een dialysebehandeling naar Erasmus MC komen, zie ik hen regelmatig. Het is fijn een praatje met hen te maken onderweg naar de afdeling. Je bouwt snel een band op."

Daar doe je het voor

"Het leukste van mijn rol als gastheer is dat ik nooit weet wat mijn dag brengt. Een bezoeker die ik kan helpen de weg te vinden, een patiënt die wacht op taxivervoer en ik van een kopje koffie voorzie. Laatst ving ik een moeder op wiens zoon naar de Spoedeisende Hulp was gebracht. Ik had haar de weg kunnen wijzen, maar besloot mee te lopen, het is al spannend genoeg. Al lopende vertelde ze me meer over wat er gebeurd was. Aangekomen op de juiste locatie bedankte ze me voor mijn hulp en luisterend oor. Op dat moment weet je waarvoor je het doet."

Het nieuwe Erasmus MC

"In mei worden de deuren van het gloednieuwe ziekenhuis geopend. Een deel is al in gebruik genomen, maar vanaf dat moment is ook de hoofdingang ergens anders. "Zal best even wennen worden, voor iedereen. Gelukkig kan er op onze hulp gerekend worden. Ik kijk ernaar uit." 

Word onderdeel van ons team

Als vrijwilliger bij Erasmus MC ben je van grote waarde. Jouw impact op de dag van onze patiënten en bezoekers is groot. Is dit iets voor jou? Bekijk onze vacature en solliciteer.

Naar de vacature