Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 24-10-2018

Janet Heesbeen (23) is kinderverpleegkundige op de Medium care Kindergeneeskunde, Kinderoncologie en –Hematologie bij het Erasmus MC-Sophia. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze met kinderen wilde werken. Ze vertelt waarom ze de mooiste baan ter wereld heeft.

Janet Heesbeen, kinderverpleegkundige

Werken met kinderen

Janet wilde altijd al met kinderen werken. “Ik vind het een uitdaging om je in het kind te verplaatsen en handelingen op hun niveau uit te leggen.” Daarom koos ze voor de hbo-opleiding Verpleegkunde en volgde daar de minor Kind, Kraam en Jeugd. “Deze baan is me op het lijf geschreven.”

“Als verpleegkundige maak je het kind de hele dag mee. Je kunt echt wat voor ze betekenen.”

Een goede gok

“Na mijn studie wilde ik graag bij een academisch kinderziekenhuis werken”, vertelt Janet. “Daar zijn veel verschillende specialismen te vinden, er wordt complexe zorg verleend en onderzoek gedaan. Je bent er nooit uitgeleerd.” Het liefst ging ze direct aan de slag bij het Sophia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus MC. Ze wilde daar de opleiding tot Kinderverpleegkundige volgen. “Met dank aan HR Inhuur Personeel van het Erasmus MC vond ik eerst een baan op de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC en later op de Sophia dagverpleging. Natuurlijk was het een gok; ik moest maar hopen dat er snel een plekje vrijkwam op de opleiding tot Kinderverpleegkundige. Toch verhuisde ik daarvoor naar Rotterdam. Gelukkig kon ik al na een half jaar met de opleiding beginnen. De ervaring die ik bij de Interne Geneeskunde en Sophia dagverpleging opdeed, vind ik nu enorm waardevol in mijn werk.”

De stem van het kind

“Als kinderverpleegkundige probeer je de stem van de kinderen in het ziekenhuis zo goed mogelijk te verwoorden richting de artsen. Als verpleegkundige maak je het kind de hele dag mee. Je kunt echt wat voor ze betekenen. Het geeft me zoveel energie als ik een kind begeleid bij een vervelende handeling en ze achteraf vertellen dat het ontzettend is meegevallen of als kinderen vragen of ik morgen weer voor ze zorg.”

Verschillende leeftijden

“Een van de mooiste dingen aan kinderen is hun levenslust en optimisme. Een kleuter kan misselijk zijn, maar zodra hij zich maar een beetje beter voelt, fietst hij alweer rond op de gang. Dat is prachtig om te zien. Ook het schakelen tussen de verschillende leeftijden vind ik erg leuk. De ene keer begeleid en werk je samen met ouders in de zorg voor hun baby. De andere keer probeer je een tiener zover te krijgen dat hij uit bed komt. Iedere leeftijdsfase vraagt om een andere benadering en andere zorg. Daar probeer je als verpleegkundige zo goed mogelijk op in te spelen. Ieder kind, ieder gezin is uniek.”

Een snelle carrière

Sinds ze bij Erasmus MC werkt, heeft Janet al heel wat stappen gemaakt in haar carrière. Ze volgde de specialistische vervolgopleiding tot Kinderverpleegkundige, zag meerdere afdelingen van binnen en is doorgegroeid tot senior kwaliteit. “Dat betekent dat ik me bezighoud met hoe wij de kwaliteit van zorg verder kunnen verbeteren. Collega’s, ouders en patiënten geven aan waar ze tegenaan lopen of wat volgens hen beter kan. Aan de hand van die punten kunnen we onder meer protocollen en werkwijzen aanpassen.” Daarnaast begeleidt ze nu zelf studenten. “Ik vind het heel leuk om mijn kennis te delen.”

“Ik zit in een relatief jong team waarin iedereen hetzelfde doel heeft: de zorg aan onze patiënten nog beter maken.”

Elkaar helpen

“Ik voel me hier helemaal op mijn plek en ben trots dat ik de stap genomen heb om naar Rotterdam te komen. Ik heb veel mooie kansen gekregen én gegrepen. Ik zou nog wel veel meer willen doen. Maar je kunt niet alles tegelijk. Gelukkig kan ik nog heel veel leren in mijn huidige functie. Ook van collega’s. Ik zit in een relatief jong team waarin iedereen hetzelfde doel heeft: de zorg aan de ons toevertrouwde kinderen nog beter maken.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook de opleiding tot Kinderverpleegkundige doen en aan de slag gaan in Nederlands grootste kinderziekenhuis? Bekijk onze vacature en solliciteer direct!

Naar de vacature