Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
verpleegkundige Hoofd-Hals Oncologie

(Bijna) gediplomeerd verpleegkundige?

Plan een meeloopdag in
hematologieverpleegkundige

(Bijna) gediplomeerd verpleegkundige?

Plan een meeloopdag in
oncologieverpleegkundige dagbehandeling oncologie

(Bijna) gediplomeerd verpleegkundige?

Plan een meeloopdag in
  • Gepubliceerd op 06-12-2017

Veel verschillende ziektebeelden

Thess Jansen is oncologieverpleegkundige binnen de kliniek Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut. In haar werk ziet ze veel verschillende ziektebeelden. Ze staat patiënten bij die behandeld worden aan onder andere hoofd-halstumoren, borstkanker, sarcomen en tumoren in het maag-darm kanaal.

Afbeelding

De strijd tegen kanker

"Het Erasmus MC is heel belangrijk in de strijd tegen kanker. We zien veel patiënten die we alleen hier kunnen behandelen. Een voorbeeld daarvan is de behandeling van sarcomen. Erasmus MC is hierin gespecialiseerd. Patiënten kunnen voor behandeling van dit zeldzame ziektebeeld niet in andere ziekenhuizen terecht. Ze komen dan ook vanuit heel Nederland naar het Erasmus MC voor behandeling."

Veel schakelen op een dag

"Als oncologieverpleegkundige voer ik veel verpleegtechnische handelingen uit, zoals port-a-cath aanprikken, lange lijnen verzorgen, ecg’s maken en hickman katheters aansluiten en verzorgen. Ik heb te maken met verschillende patiëntencategorieën die andere handelingen vragen. Palliatieve patiënten hebben veel zorg nodig met veel aandacht voor pijnbestrijding. Bij patiënten die chemotherapie ondergaan is het volgen van het kuurschema belangrijk en dat eventuele complicaties die op kunnen treden goed gemonitord worden. Neuro-oncologische patiënten en patiënten die brachytherapie ondergaan hebben eveneens specifieke zorg nodig. 

Het is van belang dat je kennis hebt van alle verschillende ziektebeelden en patiëntencategorieën. Dit is juist ook de uitdaging van mijn werk waarbij ik veel moet schakelen op een dag. Daarnaast speel ik een belangrijke rol bij onderzoekstudies waarmee nieuwe behandelmethoden ontwikkeld kunnen worden. Ik ben degene die de patiënt de medicatie geeft en de patiënt observeert."

“Het Erasmus MC is heel belangrijk in de strijd tegen kanker. We zien veel patiënten die we alleen hier kunnen behandelen. Het geeft een kick dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”

Steeds zoeken naar verbetering

"Door alle studieverbanden zie je dat medicatie en protocollen steeds weer veranderen. Er wordt steeds gezocht naar verbetering. Soms komen er nieuwe behandelingen bij. Ik was onlangs bij een nieuwe behandeling betrokken. Hier werd een combinatie van cisplatin en hyperthermie toegepast. Het is heel bijzonder om mee te maken hoe dit werkt en hoe het verloopt voor de patiënt.Ik kan ontzettend veel leren bij Erasmus MC, zie de meest complexe patiënten met ziektebeelden waarvan je nooit zou verwachten dat je ze zou zien. Ik ben er trots op bij het Erasmus MC te werken en onderdeel te zijn van de ontwikkelingen op oncologisch gebied." 

Impactvol werk

"Als de dag goed verloopt, de patiënten tevreden zijn en er fijn is samengewerkt binnen het team, dan heb ik een fijne dag gehad. Moeilijk is dat je soms patiënten onvoldoende kunt helpen en ze hun strijd verliezen. Dat heeft impact, ook als patiënten nog heel jong zijn."

“Ik ben er trots op bij Erasmus MC te werken en onderdeel te zijn van de ontwikkelingen op oncologisch gebied.”
Afbeelding

Meer weten?

Ben je geïnspireerd en wil je meer weten over het werken als oncologieverpleegkundige bij Erasmus MC? We vertellen je graag meer over jouw mogelijkheden.

Lees verder