Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 06-12-2017

Linda Joziasse (34) werkt ruim acht jaar als verpleegkundige Interventiecardiologie binnen het Thoraxcentrum. Ze ziet veel verschillende patiëntencategorieën. Van patiënten met een aangeboren hartafwijking tot patiënten met een hartinfarct. 

Afbeelding

Behandeling van coronair lijden

"Interventiecardiologie richt zich op onderzoek naar en behandeling van coronair lijden. We behandelen patiënten door middel van percutane coronaire interventies, beter bekend als 'dotteren' en plaatsen stents in kransslagaders. Door een specialistisch team worden ook percutane hartklepvervangingen uitgevoerd.

We zien veel verschillende patiëntencategorieën, van jong tot oud. Patiënten met een aangeboren hartafwijking waardoor een behandeling nodig is, patiënten met een aandoening aan de hartklep, en regelmatig patiënten met een acuut hartinfarct. Geplande en acute procedures wisselen elkaar af. De planning loopt bijna altijd anders dan gedacht." 

“Patiënten zijn wakker, ze maken alles bewust mee en zijn daarom vaak wat angstiger.”

Een gerust gevoel

"Ik heb veel contact met de patiënt en ben diens 1e aanspreekpunt tijdens de behandeling. Patiënten zijn vaak angstig en gespannen en weten vaak niet zo goed wat ze kunnen verwachten. Ik probeer hen gerust te stellen en ze er doorheen te loodsen. Het contact is heel intensief en dat onthouden patiënten. Dat patiënten wakker zijn tijdens de behandeling maakt het aan de ene kant angstig voor hen, maar vaak vinden ze het ook prettig om precies te kunnen horen wat we doen. We proberen de sfeer zo ontspannen mogelijk te houden op de interventiekamer, dat geeft hen een gerust gevoel." 

Veel specialistische kennis nodig

"Om dit werk te kunnen doen is veel specialistische kennis op het gebied van cardiologie nodig, ook technische kennis omdat je onder andere met innovatieve apparatuur werkt. Ik zorg ervoor dat alle benodigde materialen voor de ingreep aanwezig zijn, dien medicatie toe aan de patiënt en assisteer de arts tijdens de behandeling. Omdat je veel te maken krijgt met acute situaties moet je altijd vooruit denken en een stap voor blijven."

“De ontwikkeling staat nooit stil. Ik zou hier graag altijd willen blijven werken!”

Acute karakter van het vak

"Ik ben verpleegkundige in hart en nieren, het technische deel van het werk, het korte intensieve patiëntencontact en het acute karakter van het vak vind ik heel interessant. Ik houd van mijn vak. We werken heel nauw samen met de artsen. Het team is hecht, we maken veel met elkaar mee en groeien daardoor naar elkaar toe.

Het is heel dynamisch, je leert iedere dag en hebt veel kansen om je verder te specialiseren. De ontwikkeling staat nooit stil. Ik zou hier graag altijd willen blijven werken!"

Word onderdeel van ons team

Ben je geïnspireerd om als verpleegkundige Interventiecardiologie bij ons aan de slag te gaan? Bekijk de vacature en solliciteer.

Naar de vacature