Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 12-12-2019

Josha de Groot (31) is IC-verpleegkundige op de IC Volwassenen bij Erasmus MC. De vraag die ze zichzelf iedere werkdag stelt is: 'Wat kunnen we vandaag voor deze patiënt verbeteren?'

josha, ic verpleegkundige, erasmus mc

Van CCU naar IC

Josha vertrok na haar diplomering als verpleegkundige naar Bonaire om werkervaring op te doen. "Ik kwam daar in aanraking met verschillende specialismen, waaronder Cardiologie. Ik was ervan onder de indruk en wilde me daarin verder ontwikkelen." Na terugkomst in Nederland ging ze aan de slag met haar ambitie: de CCU-opleiding volgen. "Bij Erasmus MC kreeg ik de kans de opleiding te volgen en ging werken op de Cardiac Care Unit. Deze unit was gevestigd op de IC Cardiologie. Dagelijks kwam ik in aanraking met het werk van IC-verpleegkundigen. Zo ontstond mijn interesse in het IC vak. Ik volgde een verkort opleidingstraject tot IC-verpleegkundige en heb dit in 2015 afgerond."

Leren in de praktijk

"Voordat ik startte met de IC opleiding voelde ik me nog best jong. Ik dacht weleens: 'wanneer zou je oud genoeg zijn om op een IC te kunnen werken'. Gaandeweg kom je erachter dat vooral levens- en werkervaring je helpt in het opleidingstraject. Eenmaal gediplomeerd is het net als het behalen van je rijbewijs: daarna ga je echt leren rijden."

“Iedere IC-box heeft een eigen verhaal.”

IC vol verhalen

Op onze IC kom je patiënten en ziektebeelden tegen die je elders niet snel ziet, vertelt Josha: "Iedere IC-box heeft een eigen verhaal. Er liggen patiënten die heel onverwacht iets overkomen is waardoor ze nu in deze situatie verkeren. Een ongelukkige val met ernstige gevolgen. Een groot trauma of ernstig herseninfarct. Maar ook patiënten met een complexe medische voorgeschiedenis die een orgaantransplantatie ondergaan. Iedere dag stel ik me de vraag: wat kunnen we vandaag voor deze patiënt verbeteren?"

Complexe patiënten

"Er zijn altijd situaties die je bijblijven. Een jonge man die door omstanders uit het water was gehaald en gereanimeerd. In zorgwekkende toestand kwam hij op onze IC terecht. Laatst kwam hij bij weer bij ons. Dit keer om te laten zien hoe goed het met hem ging. Dat geeft zo'n energie!" 

“Je hebt echt het gevoel dat je deel uitmaakt van een centrale rol in de regio.”

Centrale rol in de regio

De IC van Erasmus MC is aanspreekpunt voor omliggende ziekenhuizen. "Er wordt vaak een beroep op ons gedaan vanuit de regio. Om kennis te delen en mee te denken over de situatie van patiënten. Maar ook om indien nodig de zorg over te nemen als de complexiteit in de situatie van de patiënt toeneemt. Bij ons gaat het een stap verder. Deze rol wordt ook van ons verwacht als academisch ziekenhuis. Je hebt echt het gevoel dat je deel uitmaakt van een centrale rol in de regio." 

Vandaag verbeteren

Dat Josha enorm gedreven is om iedere dag de zorg voor haar patiënt te verbeteren is een feit. Ze wil ook zichzelf blijven verbeteren: "Bij Erasmus MC is veel ruimte voor ontwikkeling. Ik volg nu naast mijn werk een verkort hbo-v traject. Door het volgen van deze opleiding verdiep ik me onder andere in wetenschappelijk onderzoek, en dat is uiteindelijk belangrijk voor de kwaliteit van zorg die we bieden. Ook prikkelt het me om op een andere manier naar mijn dagelijkse werkzaamheden te kijken, waarin klinische observatie en overleg met specialisten over een behandelplan voor de patiënt geoptimaliseerd kan worden."

Word onderdeel van ons team!

Wil jij ook graag werken op een IC in een academisch ziekenhuis en elke dag uitgedaagd worden? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Lees meer