Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 07-06-2018

Neeltje van Poppel (26) is apothekersassistent bij Erasmus MC. Tijdens haar opleiding wist ze het al zeker, haar carrière ligt in het ziekenhuis. In het Erasmus MC heeft ze haar plekje helemaal gevonden. Neeltje vertelt wat haar werk in de backoffice van onze ziekenhuisapotheek zo interessant maakt. 

Neeltje, apothekersassistent

Bereiden van medicatie

"Na het behalen van mijn diploma heb ik eerst een reis gemaakt door Amerika. Toen ik terug kwam wist ik dat ik graag bij het Erasmus MC wilde werken. Je hebt hier als apothekersassistent heel veel mogelijkheden. Ik heb bewust gekozen voor de backoffice, omdat ik bereiden erg interessant vind. Ik had daar nog weinig ervaring mee, omdat bereiden alleen in een ziekenhuis gebeurt. Maar je leert het heel snel in de praktijk. In de backoffice stellen we onder andere infusen met meerdere geneesmiddelen, antibiotica of parenterale voedingen samen. Het bereiden van medicatie is in een academisch ziekenhuis een extra mooie uitdaging met al die complexe ziektebeelden.”

Rouleren tussen vijf afdelingen

"Toen ik hier kwam werken hield ik me alleen bezig met antibioticabereidingen, maar mijn werk is inmiddels een stuk breder geworden. We rouleren tussen vijf verschillende afdelingen: cytostaticabereidingen, antibioticabereidingen, parenterale voedingen, voorraadbereidingen en IC-bereiding. Ook hebben we nu, naast weekenddiensten, avond- en nachtdiensten. Dit is voornamelijk als je dienst hebt op de Intensive Care. Je bent dan echt onderdeel van de afdeling en je werkt nauw samen met verpleegkundigen en artsen. Dat vind ik heel bijzonder.”

“Je bent echt onderdeel van de afdeling, dat vind ik heel bijzonder.”

Steentje bijdragen

“Het mooiste van mijn werk vind ik, dat je bijdraagt aan de zorg voor de patiënt zonder dat je aan het bed staat. Ik vind het altijd heel knap hoe verpleegkundigen directe zorg kunnen bieden, maar dat ligt mij niet. Zo kan ik op mijn eigen manier een steentje bijdragen aan het beter worden van een patiënt.”

Scherp blijven

“Nauwkeurigheid is de belangrijkste eigenschap voor dit werk. En je moet altijd scherp blijven. Zo checken we bij cytostatica altijd de historie van een patiënt. Als die patiënt bijvoorbeeld zes maanden niet in het ziekenhuis is geweest en bepaalde cytostatica voorgeschreven krijgt, moet hij een oplaaddosis krijgen. Daarnaast je moet elkaar als apothekersassistenten natuurlijk ook controleren. Het is echt een kwestie van teamwerk. Het team is inmiddels groter geworden, dus het is heel leuk om met iedereen uit je team samen te kunnen werken.”

“Zo kan ik op mijn eigen manier een steentje bijdragen aan het beter worden van een patiënt.”

Geen dag is hetzelfde

"Door de afwisseling tussen verschillende afdelingen, is geen dag hetzelfde. Bovendien blijft het werk zich ontwikkelen. Dat komt vooral doordat er continue nieuwe medicatie wordt ontwikkeld. Zeker in een academisch ziekenhuis als het Erasmus MC, omdat hier veel verschillende trials lopen. Zo bereiden we in de backoffice de studiemedicatie voor patiënten die meedoen in zo’n trial. Daar zitten andere regels aan dan bij gewone medicatie. We moeten daar meer voor registreren. Sommige collega’s werken hier al heel lang en die hebben al zoveel verschillende medicijnen voorbij zien komen. Dat maakt mijn werk zo interessant.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook aan de slag als apothekersassistent in de backoffice van de meest veelzijdige apotheek van Rotterdam? Bekijk onze vacature en solliciteer direct!

Naar de vacature